Ралица Петрова с награда от кинофестивала в Сараево

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Пълнометражният й дебют „Безбог“ получи финансова подкрепа като проект в развитие

Един свят без любов, без грижа, без прошка, без Бог. Свят, в който една безчувствена медицинска сестра обгрижва възрастни с деменция, докато пласира личните им карти на черния пазар. По нейна вина единственият пациент, към когото изпитва нещо, влиза в затвора. Тогава за първи път тя се решава да стори каквото е редно, но се оказва, че добрите й намерения я водят към саможертва.

Това е накратко сюжетът на „Безбог“ – пълнометражния дебют на младата българска режисьорка Ралица Петрова, отличен в специалната секция „Проекти в развитие“ (Work in Progress) на кинофестивала в Сараево. Пред журито беше представена част от филма, който е в работна фаза, а наградата е 20 хил. евро в постпродукционни услуги, осигурени от филмовата лаборатория „Рестарт“ в Любляна, Словения.

Ралица, която е сценарист и режисьор на проекта, е завършила визуално изкуство в Лондонския университет по изкуствата, след което е специализирала филмова режисура в британската Национална школа за кино и телевизия. Носителка е на наградата Prix UIP за най-добър европейски късометражен филм на Берлинале – Rotten Apple (2007), с който е била номинирана и за Европейските филмови награди.

Дипломният й филм „По божията воля“ влиза в официалната селекция на фестивала в Кан и разпространяван на DVD от Британския филмов институт, галерията „Тейт“ и Центъра за съвременно изкуство в Лондон. Със сценария на „Безбог“ Ралица участва в програмите Creative England’s Elevator Programme 2013, CineLink, Le Groupe Ouest 2013 и TorinoFilmLab’s FrameWork 2013, където печели една от големите награди за производство.

Филмът е подкрепен от Националния филмов център и „Евроимаж“. Копродуценти са „Клас филм“ в лицето на Росица Вълканова и „Алкатрас филмс“ – Лоранс Клер и Оливие Тери Лапине.

„Безбог“ е история за падението на един обикновен човек, принуден да действа против съвестта си – споделя Ралица Петрова. – 25 години по-късно последиците на комунизма продължават да взимат своите жертви в една реалност, в която унижението и гаврата са оправдани средства на стремежа към власт. Чрез моралните дилеми на едно поколение, израснало без вяра в доброто, искам да изследвам крехката връзка между бруталност и съпричастие…“

Не изоставайте в информацията – следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: София филм фест