#КОЙ прехвърля медии от задния джоб в предния

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Ureport

#КОЙ прехвърля медии от задния джоб в предния

Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече официално е медиен собственик, след като на 17 август майка му Ирена Кръстева му е прехвърлила половината акции от фирмата „Балканска медийна компания“. Това личи от документи, подадени тази седмица в Търговския регистър, съобщи „Капитал“.

Капиталът на дружеството е разпределен в 1000 акции с номинал от 50 лв., 500 от които придобива Пеевски. То е собственик на „Нова българска медийна група холдинг“ – собственикът на всекидневниците „Телеграф“ и „Монитор“, на седмичника „Политика днес“, на спортния всекидневник „Меридиан мач“, както и на регионалния вестник „Борба“.

Освен това „Нова българска медийна група холдинг“ е подала заявление пред Комисията за защита на конкуренцията за разрешение за покупката на „Елит Медиа Груп“, собственикът на „Канал 3″, показа регистърът на антимонополния орган.

Според становището на КЗК не се очаква концентрацията да окаже въздействие върху продуктово-географските пазари в страната, тъй като характерът на извършваната от двете дружества дейност „не позволява идентифицирането на пазари, върху които сделката ще окаже въздействие, поради липсата на хоризонтални и вертикални ефекти, както и липса на отношения на свързани пазари“.

Тъй като „Нова българска медийна група холдинг“ има участие в дружества и издателска дейност, а „Елит Медиа България“ е с предмет на дейност производство и разпространение на телевизионни
продукти“, сливането няма да навреди на пазара, аргументира се Комисията. Което означава, че КЗК не намира причини да откаже прехвърлянето.

Срокът за разрешение от КЗК е един месец, освен ако не започне задълбочено проучване. Междувременно трети страни имат 7-дневен срок за възражения и становища, че концентрацията би навредила на конкуренцията в медийния пазар.

Пеевски и досега се свързваше с контрола върху „Канал 3″. Освен това фамилията му се свързва с редица печатни и онлайн медии, макар собствеността официално да е различна. Става дума са затвореният в. „Преса“, „Стандарт“, „Труд“, „24 часа“, сайтът „Блиц“, на чиито собственици затворената Корпоративна търговска банка е отпускала огромни заеми. Мажоритарен собственик на КТБ е банкерът Цветан Василев, който преди краха на банката бе близък партньор на Пеевски и кредитор на изданията от „Нова българска медийна група“.

#Кой, антимонополна комисия, Балканска медийна компания, вестници, Делян Пеевски, депутат, ДПС, дял, Елит Медиа България, Ирена Кръстева, Канал 3, КЗК, Комисия за защита на конкуренцията, концентрация, майка, медии, Нова българска медийна група, онлайн медии, собственик, собственост, Търговски регистър