Канарски острови. Част 2

2
Добави коментар
rositsaraicheva
rositsaraicheva

Тенерифе – Остров на вечната пролет

Tenerife

Тенерифе е най-големият от Канарските острови и както останалите е с вулканичен произход. На него се намира най-високият връх в Испания – Тейде (3718 м). Това е и планината с най-голяма надморска височина в целия Атлантически океан.

В полите на планинската верига се простират плодородни низини с доматени и бананови плантации.

Бреговата линия на Тенерифе като цяло е стръмна и скалиста, но не липсват и плажове. В южната част на острова е дългата почти 70 км ивица с фин пясък, като най-популярни плажове са Playa de las Americas и Los Cristianos.

Santa Cruz de Tenerife е столицата на острова с население от 211 930 души. Първото, което прави впечатление в града са красивите паркове, като Park García Sanabria и оживените улици. В живописното, оградено със скали пристанище акостират круизни кораби от цял свят. Районът на пристанището е същинският център на Санта Крус де Тенерифе. Тук са площадите Plaza de España и Plaza de la Candelaria, където могат да се видят старинни сгради като дворецът Carta Palace от 17 век, бароковата църква Iglesia de la Concepción, Музеят за скулптура и живопис, както и замъкът Castillo de Paso Alto.

Tenerife Pine Forest – Monte de la Esperanza

Близо до Санта Крус се намират плажовете Las Gaviotas и Las Teresitas. Прекрасна дестинация за екскурзии и разходки е планината Monte de la Esperanza, намираща се на 20 км от града. От нея се открива забележителна панорама на целия остров.

Град Puerto de la Cruz е най-посещаваното място на Тенерифе, а заради благоприятния си климат и един от най-посещаваните градове в Испания изобщо.

Едно от най-интересните места в града е известният Costa Martianez със своето голямо изкуствено езеро и най-вече с оригиналните си скулптури. Този великолепен пример за крайбрежна трансформация комбинира елементи от традиционната архитектура с естествена растителност е създаден от големият канарски архитект Cesar Manrique.

Loro Parque

Loro Park е друга голяма атракция. Името му идва от безбройните папагали, живеещи в красивите тропически градини на парка, но най-впечатляващи са грандиозните представления на стадото делфини, които се отглеждат там.

Много интересен е също и паркът Jardín de Aclimatación между Puerto de la Cruz и Orotava, създаден през 18 век. В парка се отглеждат много различни видове растения от цял свят.

Заслужава си да се посетят и Музеят на навигацията Museo Naval de la Casa Iriarte, крепостта Castillo de San Felipe и църквата Nuestra Señora de la Peña de Francia.

Cathedral of San Cristóbal de La Laguna. Tenerife

Град San Cristóbal de la Laguna е старата столица на Тенерифе и в него се намира най-важният университет на Канарите. Този малък град се слави с многобройните си монументални сгради и е едно от световните културни наследства на ЮНЕСКО.

La Laguna е основана през 1497 г. и първите къщи са били построени в близост до църквата Iglesia de la Concepción, най-старата църква на острова. Този истински старинен град с повече от 600 сгради в характерната Mudejar архитектура е запазен непокътнат. Сред многото други важни светилища в града трябва да се споменат църквата Santo Domingo и манастирите San Juan Bautista, Santa Catalina de Siena и Real Santuario del Cristo de La Laguna.

Въпреки основно скалистите брегове на Тенерифе, островът разполага и с достатъчно плажове, които могат да задоволят и най-капризния турист.

Playa De Las Americas, Tenerife

Playa de las Americas се намира в югоизточната част на острова предлага приказни пясъци и и чудесно уредена инфраструктура за туризъм и развлечения.

Playa de los Cristianos разполага с фини златисти пясъци и кристално чисто море. Намира се в близост до живописно рибарско селище.

Playa de las Galletas е в южната част на Тенерифе и разполага с чудесен хотел и много добри условия за спортуване.

Playa de El Puertito е плаж с черен пясък с дължина 1,6 км. Намира се до селището Güimar.

В непосредствена близост е Playa del Roque, още един чернопясъчен плаж с прекрасни условия за почивка.

Playa de las Caletillas е плаж с три чудесни малки залива много близо до Candelaria.

До столицата Санта Крус се намират нудисткия плаж Las Gaviotas, с черен пясък  и Las Teresitas, популярен плаж в северната част на Тенерифе със златисти пясъци и палмови дръвчета.

El Teide is the highest mountain on Tenerife, and also the highest in Spain.

Националният парк El Teide предлага очарователен пейзаж, създаден от естествената дейност на вулкана Teide. Тук през 1492 г. , непосредствено преди отплаването си за Америка, Христофор Колумб станал свидетел на неговото последно голямо изригване, наблюдавайки от съседния остров La Gomera. През 1798 г. е имало още едно по-малко изригване. Teide е натрупал около 12 милиона кубични метра вулканичен материал, чиито образувания стават популярни с названието Narices del Teide (Носовете на Тейде). Тейде (3718 м) е най-високата планина в Испания. Той е и точката с най-високо надморско равнище в Атлантическия океан и трети в света след Mauna Loa und Mauna Kea на Хавай. Въжен лифт изкачва посетителите до 3600 м. От тук върхът може да се достигне пеша.

Mount Teide

В ясни дни гледката от върха на Тейде е зашеметяваща. Но не по-малко впечатляващ е огромният кратер на вулкана. Посещение на самият кратер е възможно (безплатно!) след предварителна уговорка с администрацията на парка. С високо проходим автомобил, след това пеша можете да стигнете до все още активните части на вулкана.

Около Тейде има няколко по-малки вулкани като Montaña Chahorra (или „Pico Viejo“) с височина 3100 м и кратер с диаметър 800 м и Montaña Rajada, при който има голямо количество вулканичен камък от черно стъкло (обсидиан).

В подножието на Тейде се намира голяма равнинна местност, наречена Las Cañadas del Teide, която е била използвана от коренното население (гуанчите) за пасище на техния добитък. Днес местността е покрита с вкаменена лава, която е образувала пещери и различни други причудливи скални форми.

В тази местност съществуват някои изключително редки видове растения като Guanche Rose, от която са останали само 50 екземпляра в целия свят и Teide Violet, а от представителите на животинския свят някои видове гущери.

Fuerteventura

Fuerteventura – Древната страна

Островът са най-старата история на архипелага има и най-дългите плажове с най-прекрасния фин пясък.

Само един тесен провлак разделя Фуертевентура от африканския бряг.

Този остров е рай, както за любителите на слънчевите бани, така също и за запалените рибари.

Фуертевентура е идеално място за сърфистите (островът заема важно място в обиколките на Световната купа по уиндсърфинг) и за гмуркачите, благодарение на пещерите, тунелите и скалните образувания, които се намират на океанското му дъно.

Casa de los coroneles

Столицата на Фуертевентура, Puerto Rosario е малък град с 15 550 жители и с типичната за Канарските острови архитектура. Най-представителната сграда в този стил, Casa de los Coroneles се намира на 23 км от града и представлява господарска къща от 18 век.

Плажовете в околностите на Пуерто Росарио са рай за гмуркачите и нудистите. Почти недокоснати от човешкото присъствие с дължина от около 6 км, златисти пясъци и многоцветен подводен свят, тези места са изключително привлекателни за търсещите спокойствие и уединение.

Любителите на риболова също няма да бъдат разочаровани. Множество круизни риболовни лодки минават тук, заради голямото количество риба, което се събира в този тесен провлак между острова и африканския бряг.

Coast near Ajuy, Canary Island Fuerteventura, Spain

Corralejo е живописно рибарско селище в северния край на острова. Финият пясък и кристалната вода правят неговите плажове едни от най-хубавите на архипелага. Самото селище също си заслужава да се посети. От тук можете да вземете лодка и да си направите екскурзия до съседния остров Lobos. Невероятно, но истина – само на няколко километра от модерните туристически комплекси се намира този самотен остров, обитаван единствено от шепа рибари. Това е изключително преживяване за всички „робинзоновци“, които копнеят да попаднат на истински необитаем остров.

 

ЧАСТ 1

Източник за текста: http://www.red2000.com/

Българският превод е авторски на NGWORLD. Ако желаете да използвате целия текст или части от него, моля бъдете така добри да споменете сайта ни като източник за българския текст. Благодарим ви за разбирането!

Източници за снимките: https://flipboard.com, https://www.dosomethingdifferent.com/, http://www.spainisculture.com/, http://www.allposters.com/, http://www.paddydillon.co.uk/, https://www.designmaz.net/picturesque-mountains/, http://beachcomberpete.com/fuerteventura_canary_islands/