Дъмбели и дискове

1
Добави коментар
Iva82
Iva82

Дъмбелите са един от основните и най-разпознаваеми фитнес уреди. В България те следват популярността на така наречените „гирички”, за които се приема, че са свободни тежести с фиксирано тегло, а за дъмбелите се приема, че са свободни тежести, които могат да понасят променлива тежест посредством използването на сменяеми дискове.

Дискове за дъмбели се прикрепват чрез затягащи гайки, а за стандарт за ограничението в тежестта се приема, че не трябва да надвишава 55 кг. Дъмбелите са изключително полезен уред поради набора от упражнения, за които могат да се използват, както и поради факта, че позволяват по-голяма свобода на движението, отколкото други уреди, например щангата.

Предимствата идват при упражнения, за които е важно да се тренират отделно мускулите на лявата и дясна ръка, като при упражнение с дъмбел може да натоварите равномерно и двете, за разлика от упражненията с щанга, при които тялото ви автоматично прехвърля тежестта върху по-силната страна на тялото. Друга полза от използването на дъмбелите е по-голямата амплитуда на движението, която очаквано се позволява поради липсата на ограничаващи поради размера и конструкцията фактори, които да лимитират движението.

Дъмбелите са изключително удобен уред и поради огромния диапазон от натоварване, което може да приложите с тях. Ако не се поставят дискове, тежестта е едва около един килограм, до един килограм и половина, което ви дава възможност да ги използвате за съвсем леки допълнителни натоварвания – например при бягане. Ако пък поставите голямо количество дискове, то вие може да получите изключително сериозно натоварване със същия уред.

Предлагат се разнообразни видове дъмбели, които варират по отношение на използваните материали, форма, начин на затягане (това е важно, тъй като много често по време на упражнение се случва гайките на дъмбелите да се развиват). Предлагат се и гумирани варианти, които очаквано създават по-голям комфорт при използване.

Дъмбелите в допълнение с подходящ набор дискове са изключително удобно средство за тренировка дори в домашни условия и са чудесен начин да поддържате форма дори да не приемате фитнеса като активно занимание. Удобни са за всякакви физически упражнения, включително гимнастика, поради възможността да се използват и като много малки тежести – за допълнително натоварване при базови упражнения свързани с раздвижване.

Вижте повече за нашите спортни стоки в Спортен склад.