12-годишно момче съсипа картина за $1,5 милиона

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

12-годишно дете от Тайван се спъна и съсипа картина на стойност $1,5 милиона, пише британският вестник Guardian.

Организаторите на изложбата „Лицето на Леонардо: Картини на гении” в музея в Тайпе разказват, че пострадалата творба е „Цветя”, на италианския художник Паоло Порпора.

Според платформата за европейска живопис Web Gallery of Art, „Цветя” е нарисувана около 1660 година и е единствената картина на Порпора, която той подписва.

На видеозапис, разпространен от музея, се вижда момче в синя фланелка и къси панталонки, което държи напитка. Минавайки покрай натюрморта, детето се спъва в ограничителните въжета и стоварва юмрука ви върху него.

„Долната дясна част от картината е увредена”, обяснява кураторът на изложбата. „Ръката на момчето е влязла в контакт с творбата и е направила дупка с размера на юмрук.”

Организаторите няма да търсят средства за реставрация от семейството, предава Focus Taiwan News. Кураторът казва, че момчето е било много нервно и не бива да бъде обвинявано, а и картината, която е част от частна колекция, е била застрахована.   

Изложбата включва 55 шедьовъра, сред които са и портрети на Леонардо.

„Всички те са автентични, много редки и ценни”, гласи публикация във Facebook страницата на събитието. „Веднъж увредени, те са увредени завинаги”, смятат организаторите. 

След този инцидент момиченцето влезе в кратък списък с арт непохватници. През 2006 година мъж се спъна във връзките си в музея „Фицуилям” в Кеймбридж и помете три 300-годишни китайски вази. През 2010 година пък жена падна върху картина на Пикасо в New York Metropolitan Museum of Art, нанасяйки 15-сантиметров разрез.

Един от най-ненадминатите гафове обаче е на хазартния магнат Стив Уин, който удари лакът на шедьовъра на Пикасо от 1932 година „Сънят“. През 2013 година той все пак успя да продаде творбата – за рекордната сума от $155 милиона.