От НСИ опровергаха, че сме най-бързо топящата се нация в света

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Според Антоанета Христова от БАН населението на страната ни не е и сред най-застаряващите

Българите не са най-бързо топящата се нация в света – има далеч по-засегнати в това отношение страни, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски.

Той опроверга твърденията, направени от директора на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата акад. Петър Иванов, който заяви, че през 2050 г. българите ще бъдат едва 1,7 млн. от цялото население на страната ни, ромите ще наброяват 2,8 млн. души, а останалите 700 хил. щели да са етнически турци.

„За да се направи прогноза за разделението на населението по етноси, трябва да имаме статистика за раждаемост и смъртност по групи. А ние нямаме такава, защото в никакви официални документи не се записва етническа принадлежност“, обясни Цветарски в „Здравей, България“.

Виж още: НСИ: До 2070 г. населението ни може да е само 4,9 млн. души

Директорката на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН Антоанета Христова, от своя страна, обясни, че според последния доклад на ООН българите не са сред най-застаряващите нации на планетата – преди нас се нареждат Полша, Гърция, Португалия, Холандия, Хонконг, Сингапур, Япония.

„Темата за топенето на българската нация не предполага катастрофичност, а търсене на решение. Трябва да мислим за това как да не изтичат хора“, категорична бе Христова.

Не изоставайте в информацията – следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: Нова телевизия