4 етапа по пътя към хармоничната връзка

1
Добави коментар

Всички се опитваме да градим хармонични отношения. При някои се получава, при други – не. Някои връзки завършват след месец, други продължават с години. Но продължителността не е гаранция за щастие. Всъщност съществуват ли правила, с помощта на които бихме могли да построим хармонични отношения с партньора?

Уви, за да се радвате на хармония  и благополучие във връзката си, трябва да работите доста. И да се развивате. Защото само така ще се развиват и отношенията ви. Съществуват четири етапа. Нека видим кои са те и какво се случва…

Етап 1 – на зависимостта. Колкото и странно да ви звучи практически всяка връзка започва оттук. Периодът на търсене скоро преминава в период на влюбеност. Мислим само за другия, приемаме го като идеалния човек без когото не бихме могли да оцелеем дори ден. Целият свят през този период ни изглежда различен. Това е периодът на поглъщане, на взаимна опора, когато цялата вселена се смалява до един-единствен човек… Защо „зависимост“? Защото сме силно зависими един от друг, от настроението на другия, от срещите, от случайно изречените думи. Всяко малко сътресение в отношенията ни се струва като зловещо земетресение, застрашаващо живота ни. Все едно спираме да съществуваме. Заедно с главата си често губим и самите себе си. И ако всичко се развива според стандартния сценарий, съвсем скоро този първи период ще премине към втория…

Етап 2 – борба за независимост… В един момент влюбеността ни отстъпва назад и ние започваме да си спомняме собственото Аз. Представата ни за нещата става по-трезва, слизаме от небето, стъпваме отново на земята и забелязваме, че вселената не се състои от един-единствен човек. Постепенно разбираме, че някак необосновано сме се отказали от интересите и приоритетите си и живеем чужд живот. Обстановката във връзката става напрегната, чувстваме, че ни е тясно на душата. Имаме желанието да се освободим от ограниченията. То обаче среща съпротивата на другата страна. Започват скандалите, сръдните, обидите. забелязваме, че другият не е толкова идеален, че сме различни. Настъпва борбата за независимост, за правото да отстоиш собственото си Аз. Разбира се, не всеки е готов за тази борба. Мнозина се страхуват да не загубят партньора си и се опитват да избегнат конфликтите. Но имайте предвид, че без този етап не можете да преминете към следващия… Ако борбата завърши с освобождаване, идва ред на третия етап. Иначе двойката се връща обратно в етапа на зависимост, борбата утихва за известно време и е възможно да бъде възстановена след време с много по-силни последствия.

Етап 3 – периодът на независимост. Оковите падат, всеки се чувства свободен. Често това е периодът, в който настъпват разделите – понякога временни, понякога – завинаги. В периода на независимост всеки от двамата партньори се радва на повече свободно време, на срещите си с приятели, на собственото си хоби и интереси.  Всеки разполага със собствено разписание за деня. Ако обаче чувствата бъдат запазени, след известно време двойката преминава към четвъртия последен етап. Партньорите са пораснали и станали зрели личности.

Етап 4 – взаимозависимост. Тя няма нищо общо с първия етап на зависимост. Всеки от двамата партньори е осъзнал, че че има нужда от партньора си. Човек, чийто принципи би уважавал, личност, с която би разделил радостите и отговорностите си. Това е периодът, в който се градят партньорските взаимоотношения – във връзката цари хармония, уважение и любов. Решенията се вземат заедно, те са зрели, отговорни.

Like this:

Like Зареждане…

Related