Гозби с вкус на море и планина в ТОХ-а

1
Добави коментар
dejzi
dejzi

Готвачи от три държави показаха уменията си в Бургас на първия международен кулинарен фестивал. По време на уъркшопа, участниците от Гърция, Украйна и България демонстрираха уменията си в кухнята на ТОХ-а, а тричленно жури оцени гозбите им.

Кулинарите имаха за задача да приготвят черноморски деликатеси от традиционната кухня на всяка от страните. Родните готвачи заложиха на традиционни ястия като боб, печени чушки с доматен сос, баница с булгур, миди с ориз, палачинки с цаца и зелен лук и питка по странджанска рецепта. Гърците приготвиха свинско с кисело зеле, патладжан с кайма, пиле с булгур, а фунтуриевата пита бе един от шедьоврите им. Тя се приготвя като кекс, а в нея има стафиди. Сред най-интересните гозби на майсторите от Украйна бяха рибните топчета от копърка със сос и картофено пюре с говеждо месо.

Журито определи Гърция да е носител на наградата – най-богати вкусови качества на черноморския регион. Най-доброто съчетание на постни с местни гозби отиде при Украйна. България спечели наградата за най-добро съчетание на ястия с вкус на море и планина. Всички участници получиха специални сертификати, а вечерта завърши с хоро, сиртаки и музикален поздрав от българските участници.

Събитието се организира по проект „Черноморски ареал за култура и изкуство” (BASACA), финансиран от съвместна Оперативна програма „Черноморски басейн 2007 – 2013”. Партньори по проекта са Община Комотини – Гърция, Платформа АГОРА – клон Бургас и Агенция за подкрепа на културни инициативи „KusiCreaVision” – Украйна.