Тя не е болна. Тя е модерна.

1
Добави коментар
Idiotoria_Taurus
Idiotoria_Taurus

Лиз Джаксън е на 33 години. През 2012 докторите я диагностицират с идиопатична невропатия (увреждане или заболяване, засягащо периферните нерви и водещо да нарушения в движенията, сетивността, органната или жлезната функция, както и други аспекти от неврологичното състояние).

Лиз описва болестта си така: “В много отношения състоянието ми  наподобява множествена склероза, с тази разлика, че имунната ми система атакува периферната нервна система, а не мозъка и и гръбначния стълб.“

Въпреки това, когато разбира за болестта си, Лиз не иска това да й отнеме удоволствието да изглежда стилно. А единственото нещо, което й пречи, е помощният бастун за ходене.

„Падам си по смислени, креативни  и достъпни продукти“, казва тя. „Бастунът, който ми дадоха в болницата, не беше нито едно от тези неща. Когато се събудиш с променено тяло, имаш нужда от време да се адаптираш, да събереше парченцата. Чувствах се странно, защото изглеждах напълно като себе си, просто когато се опитвах да вървя, беше смешно. А бастунът не пасваше нито на вътрешното ми аз, нито на външния ми вид.“

Преживявайки ужаса на скучните бастуни и на трудността да си купи такъв, който да пасва на дрехите й, тя решава да направи петиция, насочена към определена марка на дрехи и аксесоари. Предлага им, след като могат да  продават слънчеви очила, да започнат да доставят и сезонни бастуни. Петицията е събрала над 2000 подписа, но марката е отговорила, че за сега не планира подобни действия.

След като създава блога си “Момичето с лилавия бастун”, Лиз се превръща в говорител на много хора с увреждания. По отношение на модата и марките тя казва следното: “Липсата на избор ни уврежда още повече. Защо трябва за нас да е по-трудно да намираме каквото и да било? Защо ние да се адаптираме? Не би ли трябвало да е обратното?”

За бастуна, който има в момента, Лиз споделя: “Той промени живота ми. Вече вместо да ме питат какво ми е, хората ми правят комплименти. Казват ми “хубав бастун”. Децата искат да си играят с него. Възрастните ме разпознават по него. Той се превърна в източник на сила. Помогна ми да изградя нова и по-сигурна идентичност.”

Лиз не е единствената, която призовава марките да предлагат продукти за хора с увреждания. Марката за дрехи Alter Ur Ego, която произвежда дънки специално за хора в инвалидни колички, наскоро достигна целта си от 20 000 $ в Kickstarter*.

Лиз се надява, че други марки също ще последват този пример и заявява, че : “Дълго време на обществото беше казвано да поглежда настрани. Не зяпай, грубо е! Но това се промени. Сега хората с увреждания искат да бъдат видени, да им бъде обърнато внимание.”

*Kickstarter – онлайн платформа за финансиране на креативни проекти