“Донеси френската култура в България”

1
Добави коментар
Idiotoria_Taurus
Idiotoria_Taurus

На 24, 25 и 26 септември музикалният фестивал “Les Francofolie” ще се състои в Югозападния български град Благоевград, пише френският вестник Фигаро. Вече са ясни и имената на част от изпълнителите, които ще вземат участие във фестивала – Патрисия Каас, Патрик Брюел, Сопрано и Боб Синклер.

Този 77-хиляден град в Югозападна България не е избран случайно за домакин на “Les Francofolie”, поясняват от Фигаро. Благоевград е бил домакин на френския фестивал през 3 последователни години – от 1991 до 1993 година. Идеята е традицията да бъде подновена и “Les Francofolies” да се провежда в Благоевград през следващите 5 години под надслов “Донеси френската култура в България”.

“Искаме да възстановим нещо, което е съществувало преди, за да се запознаваме със френската музика и култура в България”, заяви по време на пресконференция кметът на Благоевград Атанас Камбитов, съобщава френското издание.

Един от най-престижните франкофонски музикални фестивали – „Les Francofolies традиционно се организира в Ла Рошел, Франция, с което и градът е най-известен. Ежегодно там се стичат около 110 хиляди зрители. Освен в Ла Рошел, “Les Francofolies” се прави и в Монреал, Канада и в Спа, Белгия, а отделни издания е имал и в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин.

Билетите са в продажба от 24 август на цени от 20 лева за всеки от отделните дни и 50 лева за трите дни на фестивала и могат да бъдат закупени на касите на драматичен театър Благоевград, културно-информационния център там, както и в мрежата на Тикет портал и Евентим. Входът за лица до 18 години пък е свободен.

*Снимка: Xavier Leoty/AFP