Розовото езеро Хилиър

5
Добави коментар
rositsaraicheva
rositsaraicheva

Езерото Хилиър, чиито води са оцветени в необикновен розов цвят се намира на остров Мидъл, най-големият от архипелага Решерш близо до южните брегове на Западна Австралия.

Pink Lake Hillier

Езерото е дълго около 600 метра и  е заобиколено от пясъци и гъсти евкалиптови гори. Тясна ивица от пясъчни дюни, покрити с растителност отделя езерото от океана.

Първите сведения за розовото езеро на остров Мидъл датират от 1802 г., когато британския мореплавател и хидрограф Матю Флиндърс посещава тези места на път за Сидни. Флиндърс се изкачил на най-високият връх на остров Мидъл (сега наречен Flinders Peak), за да изследва заобикалящите го водни басейни, когато неочаквано се натъкнал на забележителното езеро.

Все още не е установена истинската причина за странния розов цвят на водите на езерото Хилиър. Някои учени предполагат, че цвета идва от багрилно вещество, произвеждано от бактериите, живеещи в езерото.

Hillier Australia

В Западна Австралия се намират още няколко необикновени розови езера. Около тях, и по целия архипелаг Решерш живеят значително количество местни и прелетни птици, а бреговете им са покрити с изобилна растителност.

Източници: Australia.com, Wikipedia, http://travellingmoods.com/, http://hillierlake.com/