Тренировка за рамена

14
Добави коментар
fitnessgirlsbg
fitnessgirlsbg

Класическа тренировка за рамо с дъмбели Раменна преса с дъмбели

Най-доброто упражнение за изграждане на мускулна маса на раменете.  Вземете дъмбелите, повдигате и спускате до нивото на раменете. Изпълнява се без движение в китките. Упражнението може да се изпълнява от стоеж или от седеж.

Начална позиция на движението. Ъгъла на лактите трябва да бъде 90 градуса. Поема се въздух и се започва движението.

Крайна позиция на движението.Издишването на въздуха започва от мъртвата точка на натоварване, която е в средата движението. Дъмбелите трябва да се съберат в горната позиция, но да не се удрят.

 

Изпълнява се в 4 серии по 8-10 повторения 

 

Разтваряне на ръцете встрани

Разтваряне на ръцете встрани.  Акцентира главно върху средната част на раменете.  Движението представлява повдигане на ръце встрани и нагоре без сгъване в лактите или със съвсем леко свити лакти. Може да бъде изпълнявано и от седеж.

Начална позиция на движението. Дъмбелите са изнесени леко към бедрата, а в лактите се прави лека чупка. Поема се въздух през носа

 

Крайна позиция на движението. Разтваря се малко над нивото на рамената. За по-напреднали може да се задържа 1 сек. в това положение. Издиша се въздуха през устата постепенно в трудната точка на натоварване.

Изпълнява се в 3 серии по 8-10 повторения

 

Повдигане на дъмбели за предно рамо

Това упражнение е за предната част на рамото. Вземете два дъмбела и ги дръжте до тялото си. Поемете дълбоко дъх и повдигнете ръката си, като стигнете нивото на рамото.

Начална позиция. Дъмбелите са пред бедрата. Поема се въздух и се започва движението.

Повдигането на дъмбели отпред се изпълнява с всяка ръка по отделно. Това е по-оформящо упражнение и затова се изпълнява накрая на тренировката

Крайна позиция на движението. При нея се издишва. 1 повторение се брои след като движението се изпълни и с двете ръце.

Изпълнява се 3 серии по 10-12 повторения

*Почивката между отделните серии трябва да бъде около 60-90 секунди и между отделните упражнения около 2-3 минути. Разгрява се много добре преди тренировка, защото е  една от най-податливите на травми мускулни групи.  Рамото обикновено не се тренира самостоятелно, а в комбинация с друга мускулна група. Най-популярните комбинации за тренировка на рамо са сплит рамо с крака, гърди и рамо или гръб и рамо. Изпълнява се второ като подредба, тъй като е по-малка мускулна група. Ако не ви върви и желаете да му дадете приоритет се преместват като първи упражненията за рамо, докато сте по-силни и свежи в началото на тренировката. 

 

Автори: Симона Кирилова Николай Йорданов