Вдъхновения за ръчно изработени декорации от хартия

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Независимо от дигитализацията в днешно време, неизменно у дома се трупат купища непотребна хартия – вестници, списания, опаковки от подаръци, стари тетрадки, рекламни каталози и т.н. Най-екологичният начин да се справите с тях е рециклирането – разделното събиране на отпадъци или преработването в домашни условия. Вторият начин позволява да сътворите нещо красиво и практично, което да стане част от декорацията на дома Ви.

”Домашно рециклиране” можете да приложите чрез сгъване, сгъване, подлепяне и подреждане, посредством техниката “папие маше” или с реално рециклиране на хартията.

Най-лесният начин е да използвате директно страниците от вестници/списания, ножица, лепило и капка вдъхновение, за да измайсторите прости форми като пеперуди, сърца и цветя, или по-сложни оригами.

Непотребната хартия можете да нагънете и на лентички, от които да оплетете кошница или друг съд за дребни предмети.

Старите вестници и списания, както и книги, които Ви се повтарят, можете да използвате вместо тапет. Облепете стената със стандартно лепило за хартия и покрийте с прозрачен лак. Същата техника можете да приложите и върху мебели, интериорни врати и дори подови настилки.

За техниката “папие маше” са Ви необходими дребни парченца хартия, лепило – C200 или такова за тапети (можете да го замените и с брашно и вода). Хартията се наслоява с лепилото върху макета на предмета, който искате да измайсторите, до постигане на желаната форма. След напълното изсъхване на предмета, макетът се изважда и проектът се завършва с прозрачен лак.

С папие маше можете да си направите дребни декорации, празнична украса или дори съдове като купи, чинии и др.

За да рециклирате непотребната хартия в домашни условия, са Ви неообходими топла вода, блендер или пасатор, ситно сито за брашно, парче памучно хасе и ютия. Накъсайте на ситно парчетата хартия и ги залейте с вода, пасирайте за 30 секунди, след което внимателно прекарайте мътната течност през ситото. Останалата каша трябва да се приглади върху хасето. Можете да добавите и сухи листенца или други декорации, както и ароматна есенция. След като изравните листа, можете да го оставите да изсъхне сам на слънце, или да го минете с ютия/сешоар.

Можете да си измайсторите уред за рециклиране от най-обикновена дървена рамка и ситна мрежа за комари или тензух. След това, с Вашата рециклирана вече хартия можете да измайсторите картички, бележник, или други декорации за дома.