Германия заделя 6 милиарда евро за бежанците

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Ureport

Германия заделя 6 милиарда евро за бежанците

©EPA/БГНЕС

Коалиционното правителство в Германия ще отпусне милиарди евро, за да помогне на регионите и общините да се справят с рекордния брой пристигащи мигранти, съобщи BBC.

Критиците на управлението на канцлера Ангела Меркел го обвиняват в създаване на опасен прецедент с отварянето на границите за бежанци.

Близо 18 000 мигранти пристигнаха в страната през уикенда, след като беше постигнато споразумение с Австрия и Унгария да облекчат правилата за искане на убежище.

Австрийският канцлер, Вернер Файман, обаче заяви, че трябва да бъде сложен край на извънредните мерки.

По думите му, след разговори с Меркел и унгарския премиер Виктор Орбан на 6 септември, ситуацията трябва да се нормализира.

По-рано Унгария блокира преминаването на мигрантите към Западна Европа, но на 4 септември свали ограниченията и извози желаещите до австрийската граница.

Новината за отпускане на допълнителни средства дойде след разговори на лидерите на партиите от коалицията на Меркел.

Освен 3-те милиарда евро за регионите, управляващите са се договорили да улеснят процедурите за подаване на молби с искане за предоставяне на убежище, да осигурят допълнително настаняване за новодошлите и да отделят средства за плащане на социални помощи за пристигналите.

Германия очаква да приеме 800 000 бежанци тази година и иска от останалата част от Европа да помогне повече.

Въпреки че за много мигранти Меркел се превърна в герой, консервативните й партньори в управлението заявиха, че тя е изпратила „абсолютно грешен сигнал“, като е позволила притока им от Унгария.

Германското вътрешно министерство обяви, че това решение е било по изключение, за да се предотврати хуманитарна криза.

Новодошлите в Германия бяха посрещани от усмихнати и приветстващи ги граждани по гарите из цялата страна.

На 6 септември група коли на австрийски и германски активисти пътуваха до унгарската граница, за да приберат мигранти и да раздадат храна.

Мигрантите минават през Балканите – Гърция, Македония и Сърбия, преди да стигнат до южната унгарска граница, за да продължат към Австрия и Германия.

Най-многобройни са сирийците, следвани от афганистанци и еритрейци.

В ЕС обаче липсва единодушие за това как континента да се справи с кризата.

Унгария обвини Германия в насърчаване на притока и настоява да бъде затегнат граничния контрол. Будапеща обсъжда възможността да изпрати войници по южната си граница, но това може да стане само след решение на парламента.

Австрия, Ангела Меркел, афганистанци, бежанци, Вернер Файман, Виктор Орбан, Германия, еритрейци, канцлер, Македония, мигранти, премиер, сирийци, Сърбия, Унгария, хуманитарна криза