Лечение на щитовидната жлеза с помощта на натуропатията

1
Добави коментар
yApple

През последното десетилетие ни залива вълна от прояви на дисфункция на щитовидната жлеза и то на все по-ранна възраст. Най-засегнати са жените с оплаквания от хипофункция, възли на жлезата, тиреоидит на Хашимото.

От гледна точка на натуропатията причините за зачестяването на подобни ендокринни проблеми са много и от различно естество. На първо място това са съвременният начин на живот с високи нива на стрес и повишения радиационен фон. Автоимунните заболявания като Хашимото представляват автоагресия от самата имунна система. Някои нарушения във функцията на щитовидната жлеза (например Базедовата болест) са следствие от дадени хронични възпалителни заболявания.

Натуропатията приема емоциите като първопричина. Дълго стаяваното напрежение, вътрешна неудовлетвореност, липса на комуникация, усещане за изолация сред околните, стресът са сред основните виновници за проблеми на жлезата.

„Само една пета от смущенията на щитовидната жлеза се дължат на самата нея”, казва най-известния немски натуропат графиня Ангелика Волфскийл, която ще изнесе серия безплатни лекции за щитовидната жлеза пред българската публика. Най-силно функцията на щитовидната жлеза се влияе от нарушенията в други органи и функционални системи. При повишена активност на жлезата всички процеси в организма протичат по-ускорено и по-бурно. Когато тя е с понижена функция, сътветно всички процеси са с намалена активност.  

1. Какви са симптомите за наличие на проблем?

При хипотиреоза има една специфична чувствителност към студ, както и неспособност за сваляне на килограми. Характерни са проблемите с кожата (груба, нацепена) и косата (косопад), констипация, умора и депресивно настроение. Често при оплаквания на пациентите от проблеми със стреса и епизоди на депресия неправилно им се предписват приспивателни и антидепресанти.

При жените е възможно по-ранното настъпване на менопаузата. Понякога има проблеми с либидото. Повлиява се нивото на кръвната захар, което води до натрупване на мазнини в областта на корема. Повишен е холестеролът. Тежката хипотиреоза протича и с болки в мускулите и ставите. При хипертиреозата типични симптоми са сърцебиене (ускорена сърдечна дейност), усещането за вътрешно безпокойство до пристъпи на паника, загуба на тегло, изпотяване. Възможно е да има леко треперене на пръстите на ръцете, чувство за горещина и др.

 

Остра хипертиреоза се появява често при тиреоидит на Хашимото (най-честата причина за дисфункция на щитовидната жлеза, при която тялото бавно унищожава собствената си щитовидна тъкан и отслабва функцията й).  

2. Терапия с минерални соли

Комбинацията на Шуслерови соли №5, №7 и №9 се препоръчва от натуропатите като съпровождаща медицинската терапия за нормализирането на функцията на жлезата.

ШС №5 калиев фосфат въздейства благоприятно при оток на жлезата, при нервност и смущения в съня, свързани с болестта, при мускулна слабост и бързо изморяване, сърцебиене и нарушен сърдечен ритъм. Приемът е 3 х 2 табл. ежедневно до 15 ч.

ШС №7 магнезиев фосфат премахва подсъзнателното напрежение и помага в стресови ситуации. Магнезиевият фосфат контролира автономната дейност на жлезите и извежда токсините от кръвта, като по този начин подпомага действието на секретите на жлезите. Прилага се вечер – като „гореща седмица”: 5-10 табл., разтоврени в чаша топла вода.

ШС №9 натриев фосфат – възстановява алкално-киселинното равновесие и по този начин подпомага функцията на жлезата. Приема се по 5 табл. вечер, разтворени в чаша топла вода.  

3. Елиминиране на стреса – защо и как?

Тялото ни реагира на краткосрочния стрес по изпитана схема – преработва го чрез нервната система. Хроничният стрес обаче се поема от щитовидната жлеза, за да остане нервната система активна и готова да реагира. Натрупаният стрес в дългосрочен план обаче влияе върху биохимичната и физиологичната функция на хормоните и ендокринните жлези, които ги секретират.

 „Прегарянето” в резултат от преумора (типичната „болест” за нашето съвремие, възникнала в резултат на Западния модел с неговата идея за перфекционизъм във всеки аспект от живота) е сериозен сигнал, че може да последва (или вече съществува) дисфункция на щитовидната жлеза.

 

Елиминирането на стреса не става само с прием на препарати или хранителни добавки. На първо място е нужна цялостна промяна в начина на живот – трябва да се смени хранителният режим, моделът „работа-почивка-сън”. Нужна е промяна на приоритетите – да се преосмисли животът под стрес и с желание за перфекционизъм. Важно е регулярно да се почива, но и да е съчетано с редовна физическа активност (йога, плуване, туризъм).

 

Препоръчителни са също процедурите с аромотерапия и релаксиращ масаж. Медитацията е важна стъпка към хармонизирането на връзката ум-тяло, за да отпаднат причините за болестта – по този начин пряко се повлиява върху по-добрата адаптивност и реакция на организма при стрес.  

4. Промените в начина на хранене са наложителни

Антиоксидантите са важни за имунната система и за балансиране на клетъчния метаболизъм – нуждаете се от прием на бета-каротин, селен, витамин E, витамин C, витамини B2 и B3, витамин D6. Яжте повече сурови плодове и зеленчуци и колкото се може по-малко обработена храна. Придържайте се към безглутенова диета. Проведени изследвания показват, че спирането на глутена за няколко месеца води до подобряване на статуса на щитовидната жлеза.

Намалете също и млечните продукти. Не забравяйте, че йодът в прекалено малко или много голямо количество увеличава риска от хипотиреоидизъм. Кофеинът също усилва хиперактивността на щитовидната жлеза, а употребата на алкохол засилва умората и изтощението.

Още интересна и полезна информация за профилактиката и лечението на щитовидната жлеза можете да научите на безплатните образователни лекции на графиня Ангелика Волфскийл – натуропат и Шуслеров терапевт. Лекциите ще се проведат от 18.30 ч. в: София, 4 ноември, НДК, зала №9; Пловдив, 5 ноември, хотел „Санкт Петербург”; Варна, 6 ноември, хотел „Черно море”; и от 13.30 ч. в: Бургас, 6 ноември, Драматичен театър „Адриана Будевска”.