Не е важно какво ти се случва, а как гледаш на него

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Отрицателните мисли са като плъховете. Появяват се на тълпи. Първо изниква само една и преди да се усетиш, вече си завладян от тях.

В работата се налага да говориш по телефона с груб клиент. Първата ти мисъл е: „Мразя грубияните“. Веднага след това идва и втората негативна мисъл: „Не стига, че в тази работа съм заобиколена от грубияни, ами и плащат зле“. А после и следващата: „В работата съм заобиколена от грубияни, плащат ми зле и не ме оценяват“. И още: „В работата съм заобиколена от грубияни, плащат ми зле, не ме оценяват и сега, като се замисля, вкъщи също не ме оценяват“.

Сега вече плъховете прииждат на пълчища: „В работата съм заобиколена от грубияни, плащат ми зле, не ме оценяват, но сега, като се замисля, вкъщи също не ме оценяват и довечера ще трябва да сготвя нещо и се питам какво пречи на мързеливия ми мъж да се надигне от дивана. Навремето майка ми все ме предупреждаваше, че правя грешка… а сега и това главоболие, може да е тумор!“

Познат ли ти е този сценарий? Отначало само един, после плъховете се превръщат в напаст.

Ето какъв е според мен най-добрият начин да се отървеш от плъховете. В мига, в който се появи първата негативна мисъл, задай си следния въпрос: „Какво мога да спечеля от това?“

Какво мога да спечеля от конфронтацията с подобни грубияни? – Изграждам характер и тренирам търпението си. – Усвоявам умения, които ще ми бъдат от полза в следващата ми работа. – Грубияните на работното ми място ми помагат да оценя съпруга си.

Можеш да си кажеш: „Да бъдем реалисти“. Ето кое е реалистично: – На всеки може да се случи нещо гадно. – Трябва да извлечеш най-доброто от всяка ситуация. – Щастливите хора обикновено си казват: „Какво мога да спечеля от това?“. – Искаш ли да бъдеш щастлив, или не?

Представи си, че си счупил крака си. „Какво мога да спечеля от това?“ – Мога да се отдам на почивка. – Научавам се на състрадание към болните. – Мога да прочета много великолепни книги. – Няма да мога да пускам прахосмукачката цял месец.

Изоставен си от приятелката си. „Какво мога да спечеля от това?“ – Мога да спестя пари. – Мога да гледам футбол колкото си искам. – Мога да зарежа хигиената. – Изобщо няма нужда да пускам прахосмукачката!

Извод:

Негативната мисъл привлича още негативни мисли. Позитивната мисъл привлича други позитивни мисли.

Преди да пуснеш плъховете на свобода, първо се запитай: „Какво мога да спечеля от това?“. Не е в това въпросът… Въпросът не е КАКВО ТИ СЕ СЛУЧВА. А КАК ГЛЕДАШ НА ТОВА, КОЕТО ТИ СЕ СЛУЧВА.

Намираш се на летището и чакаш да обявят твоя полет, но вместо това диспечерката казва: „Моля за извинение! Самолетът има технически проблем. През следващите три часа няма да може да излети“. Връхлита те чувство на ярост и си казваш: „Какъв ужас! Ще пропусна търговската среща. Каква катастрофа!“. Тъй като се поддаваш на стреса, положението ще продължи да се влошава! Ще се намери някой, който да се препъне в теб, да излее кафето си в скута ти или да изгуби багажа ти. В битката с живота животът винаги побеждава!

Но после се успокояваш. Казваш си: „Няма какво да се направи. Може би така е трябвало да се случи. Ще се опитам да извлека най-доброто от това положение“. И изведнъж всичко се променя! Ненадейно срещаш стар приятел, намираш нов или изниква неочаквана възможност – късметът е на твоя страна.

Достатъчно е да променим отношението си към една привидно „неблагоприятна ситуация“ и тогава вече можем да се възползваме от нея. Големите възможности на живота ни обикновено се появяват предрешени с маската на лошия късмет и несполуката.

Представи си две жени, Мери и Джейн. И двете се развеждат. Мери казва: „Провалих се. С живота ми е свършено“. Докато Джейн възразява: „Животът ми едва започва!“. Коя от тях ще сполучи?

Всяка „катастрофа“ в живота ти е също и ситуация, която ти дава възможност да промениш начина си на мислене.

 Откъс от книгата „Щастие в трудни времена“

Една книга – оръжие срещу мрачните мисли! Книга, която не поучава, а вдъхновява.

Различни хора споделят житейските си катастрофи и разказват как са ги преодолели. 

Андрю Матюс не спекулира с личните им драми. Той просто ни ги прeдлага като доказателство, че щастието не е дар от съдбата, а наш собствен избор: да се радваме на това, което имаме, вместо да страдаме за онова, което нямаме. И да разпознаваме хубавото, което животът всекидневно ни поднася.

Матюс разколебава скептиците, окуражава реалистите и окриля оптимистите. Искреният му позитивизъм се допълва от чувството за хумор и веселите рисунки, с които обогатява книгата.

Можете да поръчате в книжарница Gnezdoto

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.