Оne Аrchitecture Week в Нощта на музеите и галериите

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Форумът за архитектура започва в аванс с участие в културния фестивал Нощ/ Пловдив

Оne Аrchitecture Week се включва в нощта на музеите и галериите в Пловдив (11-12 септември), която тази година се нарича „Нощ/ Пловдив“. Форумът за архитектура участва в културния фестивал с филмова програма и партито RaJa & Iliyana Acoustic Live, а началото е от 19 ч. в събота при Плажа на Марица с представяне на студентското проучване „Карта на старото корито“.

Някога Марица преминавала през Пловдив неконтролирана, а покрай бреговете й се издигали важни обществени сгради. Някои от сградите си стоят, но реката вече далеч от тях…

За да изяснят откъде са минавали изчезналите брегове и защо има важни сгради около тях, студенти са направили проучване и са картографирали старото корито на Марица. Обиколката по стария бряг е с водещ Мимо Райчев, известен пловдивски историк.

Проявите на сцената край Марица продължават в съботната вечер с кинопрограма, чиято цел еда ангажира и насочи вниманието на гостите към речното пространство, като същевременно поднесе и нови идеи за неговото по-интензивно използване. За прожекцията е избран филмът на Ксавие Истас The River People, предоставен от белгийското посолство у нас и посветен на река Мьоз (Маас).

Финалът на архитектурното участие в пловдивската нощ е с акустичния концерт на Ража и Илияна, отново при Плажа на Марица, с вход слободен.

Стилът на дуото, определян като „акустик инди меланхолия“, до голяма степен е провокиран от тяхното собствено чувство за самоунищожение и песимизъм. Контрапункт в звученето им на живо са забавните паузи, изпълнени с иронични забележки и изтъркани лафчета.

Освен авторски песни, те изпълняват и кавъри на: Бен Хауърд, Лиза Ханиган, „Смитс“, „Кюър“, Edward Sharpe and the Magnetic Zeros, Сиксто Родригес, Джони Кеш, Рей Ламонтан, Ванс Джой, „Бейрут“, „Нова генерация“, Деймиън Райс.

One Architecture Week 2015 е в Пловдив от 18 до 27 септември.

Виж още: One Dance Week поставя Пловдив сред танцовите столици в Европа

Източник: Оne Аrchitecture Week