Златните трикове за намиране на мечтаната работа

1
Добави коментар
boryanatranova
boryanatranova

Навярно до момента сте изчели много статии тип “Как да напишете атрактивно CV” и как да не споменавате, че сте работили като сервитьор или на бригада в Англия, и как да направите всичко възможно, за да не кажете какво възнаграждение очаквате и какво ли още не.

Забравете какво сте чели по темата. Предлагаме ви да сложим край на всички подобни глупости и да разгледаме бизнес реалността и добрите практики на международно ниво. Чудите се каква е тайната за намиране на мечтаната работа? – за упоритите от вас ще я разкрием накрая. Сега ще ви споделим опита на успелите лидери, мечтатели и бизнесмени…

Изградете Ваш Бранд

На пазара на труда в момента има стотици хиляди търсещи нова или по-добра работа. Как ще се откроите от тях? – Лесно, създайте ваша марка:

Създайте си LinkedIn профил:
Опишете подробно отговорностите, които сте заемали до момента на предишните си работи, в университетски проекти, извънкласни дейности, доброволчески организации и т.н.
Подберете си снимка, на която сте усмихнати, ведри и добре облечени – ако нямате такава, отнема 5 минути да ви снимат в някое фото.
Разкажете за хобитата и интересите си – работодателите избират между личности, а не между кандидати.
Споделете всички ваши постижения – както лични, така и такива от конкурси, състезания, олимпиади и прочие (ако има портфолио с проектите, които сте правили до момента – качете го).
Проверете всичко за грешки – нищо не прави по-лошо впечатление от недоизпипана реклама – сигурни сме, че всички сте гладали такива.
Прегледайте Facebook профила си за провокативни снимки и видеа, неподходящи коментари и публикации – всички сме били луди-млади, но не е задължително това да е видимо за целия свят. Най-добре заключете тази информация и я оставете достъпна само за най-близките.
Съберете си препоръки – помолете вашите предишни мениджъри, колеги, преподаватели и други хора, с които сте работили да ви напишат препоръки и да ги качат в LinkedIn и/или да ви ги пратят.

Нека целият свят разбере, че си търсите работа

Споделете с всичките си приятели, познати, бивши колеги и съученици за това. Попитайте ги в тяхната компания какви отворени позиции за работа има и кого познават, който търси служители.
Ходете на тематични партита, клубове и забави – бизнесмените също излизат. При нови запознанства “тактично споделете, че си търсите работа”. Ако направите добро впечатление и сте попаднали на правилния човек, скоро може да подпишете договор за работа. Може и да ви звучи странно, но компании като Ferrero (производителите на Kinder, Tic tac), Boston Consulting Group, Peugeot и Kappa ежегодно ходят на университетски събирания и партита с цел неформален подбор.
Публикувайте в социалните си профили, че си търсите работа – познат, който може да ви помогне, ще го види
Споделете с приятелите на родителите си, че сте активно търсещ работа. Помолете ги и те да разпитат своите познати.

Проучете всички networking и start-up инициативи, семинари и конференции

На подобни места винаги може да се запознаете с бъдещ колега или работодател и да научите нещо полезно. Носете CV или визитка – така ще направите позитивно впечатление.

Посещавайте job-fair събития

Проучете компаниите предварително и отидете с конкретни въпроси – ще направите впечатление на сериозен, мотивиран и целеустремен човек.

Каква е тайната?
Не търсете мечтаната работа. Търсете мечтания работодател – този, който ще оцени потенциала ви и ще му осигури поле да разцъфне.

Подберете местата, където бихте искали да работите и не чакайте отворена позиция. Направете си запомняща се кандидатура и я разпратете на вашите мечтани работодатели. Запомнете: Споменете каква работа си търсите и останете отворени и за други предложения. Може да ви предложат нещо, в което не сте подозирали, че сте добри. А може и като се докажете, да ви преместят в отдела, който искате – все пак това е мечтаният работодател, който се грижи да развивате таланта си.

Гарантираме ви, че усилията ви ще бъдат възнаградени с толкова възможности, че ще се чудите коя да изберете.

Успех!

Тагове: работа