Традиционна японска кухня – суши

1
Добави коментар
sushiedo
sushiedo

Неповторим вкус, неподправено усещане за вековна традиция и пълна наслада… Традиционната Японска кухня винаги предлага неустоимо вкусни специалитети, а един от най-популярните в цял свят е именно сушито.

Приготвяно от векове, сушито се налага като абсолютен флагман на източната кухня. Хапването на суши не е само засита на глада, но и церемония по поднасяне и сервиране, дори цяла индустрия. Дори най-дребните детайли в подреждането на чиниите за суши и купичките за сос са изпипани до съвършенство.

Какво всъщност се очаква от едно суши? Да е вкусно, апетитно, свежо и добре изглеждащо? Не само! Всяко една хапка суши се приготвя по строга рецепта, която изисква продуктите да бъдат пресни и висококачествени, за да може смесването на вкусовете им да Ви отведе в страната на източната култура и кулинарна наслада.

Какво има в една хапка суши?

Задължително две неща: ориз и зеленчук или месо, а понякога и двете в зависимост от избраният вид. Някои от най-популярните хапки суши са:

Маки суши – това са рулца с ориз и вътрешна част със зеленчуци или риба. Макито може да бъде три различни вида – „футо“ – дебело, „хосо“ – тънко и „ура“ – обърнато.

Нигири – изключителен изчистен вид и неповторимо усещане за пълен синхрон на вкусове. Парченцата нигри суши имат за основа ориз. Отгоре върху ориза се поставя голямо парче сурова риба. Източната кухня е популярна с използването на много видове риба, като в суши правенето най- често се ползват – сьомга, риба тон, скарида. В зависимост от пазара на който се предлага сушито може да се направят промени и да се добави местна риба или зеленчук.

Сашими – този вид суши е истинска кулинарна наслада за всяко сетиво. Майсторите избират само най-добрите парчета риба. При сашимито не се използва ориз, а само малко количество зеленчуци. Сашими суши се подправя леко със соев сос, маринован джинджифил, оризов оцет.

При сервирането на сушито задължително трябва да се спази правилото да присъстват соев сос, уасаби, маринован джинджифил и традиционните клечки за хранене. Съдовете за сервиране на суши задължително са с едноцветни или двуцветни, с изчистен стил и без излишни декорации.

Соевият сос се сервира в отделна купичка за удобство на клиента.

Джинджифилът не случайно попада в чинията със суши. Неговата задача е да „изчисти“ небцето от вече опитаната риба и да го подготви за насладата от консумацията на следващата.

Не на последно място – клечките. Колкото и трудно да изглежда да се борави с тях, насладата от консумацията на суши никога няма да бъде пълна, ако то се хапва с вилица.

Приятен апетит!