Най-добрите университети в света

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Американски и британски университети отново заеха челните места в една от най-престижните класации на висшите учебни заведения в света – QS World University Rankings.

Масачузетският технологичен институт (MIT) отново е обявен за най-добрия университет в света, а Харвард се изкачва до второто място от четвъртата си позиция миналата година.

Великобритания все още има четири университета в топ 10 в света. Imperial College London, който през 2014 г. бе класиран на второ място заедно с Кеймбридж, тази година спадна до осма позиция поради промяна в методиката, използвана за класирането на университетите.

Оксфорд и University College London (UCL) губят позиции в класацията – от общата им пета позиция миналата година Оксфорд отива на шесто място, а UCL на седмо. Kings College London, който беше класиран 16-и през 2014 г., пада с три места до 19-и.

Станфордският университет в Калифорния заема съвместна трета позиция заедно с Кеймбридж; Калифорнийският технологичен институт е на пето място, а ETH Zurich (Швейцарският федерален институт по технологии) е на девето място, следван от Университета в Чикаго.

В класацията от 10 до 20 място също преобладават американски и британски висши учебни заведения. Сред тях са и два университета в Сингапур и по един от Швейцария и Австралия.

Единственото българско учебно заведение в класацията е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, който заема 701 позиция. През последните две години университетът е бил класиран на 651 място.

Класацията оценява университетите в четири области – научни изследвания, преподаване, намиране на работа след завършване и международен престиж.

Основната цел на класацията е да помогне на учениците да направят информиран сравнения на водещи университети в целия свят.

При класирането се взимат предвид неща като академичната репутация на заведението, за което са интервюирани десетки хиляди учени от цял свят, мнението на работодателите, съотношението студенти/преподаватели, доколко преподавателите са цитирани в научния свят, привличането на преподаватели и студенти от други страни.

До тази година класацията облагодетелстваше университети, които са силни в точните и природни науки и изследвания, особено медицинските науки, но тази година бяха направени промени, за да се даде по-добро признание на институции, които наблягат повече на изкуствата и хуманитарните науки. В резултат на това много водещи изследователски институции губят по няколко позиции въпреки доброто представяне във всяко друго отношение.

САЩ имат 49 институции в топ 200, изпреварвайки Великобритания с 30, Нидерландия (12), Германия (11), Канада, Австралия и Япония (8) и Китай (7).

Лондон е единственият град в света с четири университета в топ 50; Бостън и Ню Йорк имат по три, а Париж, Сидни, Хонконг и Пекин имат по два.