Събужда ли се вулканът на Витоша?

1
Добави коментар
Kikicata
Kikicata

Само преди няколко дни, на 7 срещу 8 септември граждани, живеещи близо до Витоша заявиха, че са дочули адски шум, пориви на вятъра и изобщо им се е сторило, че стават свидетели на необяснимо явление. Тътенът се е усещал чак до бул. Черни връх и Семинарията, съобщи тогава ПИК. Появиха се теории и слухове, че това може да представлява пробуждане на вулкана Витоша.За да коментира този случай на необяснимо природно явление в предаването „Часът на Милен Цветков“ по Нова телевизия бе поканен специалистът по вулканични дейности, геологът проф. Петър Марчев.

Експертът веднага се опита да успокои аудиторията като изясни, че няма никаква опасност вулканът да се пробуди. Той уточни някои факти като датира възрастта на вулкана на 80 млн. години.

Според геолога вулканът Витоша е бил част от голяма вулканична дъга, преминаваща през Румъния и достигаща дори до Хималаите.

На въпрос на водещия Милен Цветков, ако все пак изригне къде може да се очаква да е най-активен, проф.Марчев още веднъж потвърди, че няма такава опасност по чисто тектонски причини, още повече, че вулканизмът се премества на юг по егейската дъга.

Накрая беше засегната темата за апокалипсиси, свързани с изригванията на световни вулкани. Бяха дадени примери с изригването в Индонезия отпреди 65 000 години, довел до тотална катастрофа, както и трагедията свързана с  вулкана край Санторини от 1613 г. пр. н.е., след който загива минойската култура.

Автор: БЛИЦ