Ремонтът на детската стая – екологичен и безопасен

2
Добави коментар
trendoffice
trendoffice

Темата за обзавеждането и ремонта на детската стая вероятно вълнува много от вас, защото учебната година вече е съвсем близо и може би все още не сте успели да подготвите стаята на учениците. А тя трябва да носи вдъхновение и радост на обитателите си, както и всички останали стаи в жилището, но тук се изисква много повече фантазия и внимание към детайлите и безопасността. Защото средата на израстване има огромно влияние върху развитието на децата ни – не само като отношение към естетиката, усещане за цветовете и навици, които ги изграждат като характери. Това, което много млади майки не знаят е, че например мебелите от шперплат или подобни плоскости, както и някои бои, могат да излъчват вредни летливи съединения, а красивият многоцветен текстил да бъде обработен с канцерогенен формалдехид. Специалистите от Хаусмайстер ще ви посъветват и ще ви помогнат ремонтът и обзавеждането да осигурят максимална безопасност и функционалност на вашата детска стая.

Team 7

За да се постигне това е добре да се използват естествени и органични материали винаги, когато е възможно. Така ще намалим количеството потенциално опасни вещества, с които детето може да има контакт. Ето още няколко прости правила:

При ремонт и обзавеждане търсете плоскости, бои и лепила, които не излъчват формалдехид и друг вредни летливи съединения. Гаранциите за това са някои международно приети сертификати, както и европейският екологичен знак във форма на малко цвете, който се дава на продукти и услуги със слабо влияние върху околната среда.

Hiromatsu

Трябва да имаме предвид също и какви тапети и бои използваме. Вече има много компании, които предлагат тапети с ниско или нулево излъчване на такива вредни летливи вещества, а боите, които използваме, трябва да бъдат 100% нетоксични, водоразтворими и качествени – да не се ронят, да могат да се мият и т.н.

За мебелите в детската стая най-подходящ материал е масивното дърво. Но то трябва да бъде покрито с максимално безвредни бои и/или лакове. Когато купувате мебелите искайте гаранция и сертификати за безопасност.

Текстилът за детската стая – килими, завеси, чаршафи и завивки – не трябва да съдържа формалдехид, пестициди, остатъци от тежки метали, избелващи вещества като хлор и т.н. Търсете сертификат, който гарантира, че продуктите покриват всички екологични норми за световните стандарти.

Избягвайте мокетите от стена до стена – те освен че събират много прах, също много често излъчват вредни летливи вещества от фиксаторите на цветовете и от самата подложка на мокета. По-добрата алтернатива са тези с подложка от юта. Може би най-доброто решение е твърд под, който със сигурност ще издържи години повече, частично покрит с килими или пътеки, които могат лесно да се изтупват и проветряват периодично. А се и сменят много по-лесно, ако ни омръзнат.

Shabby Passion

Най-екологичните подови покрития са:

1. Дървесина, но внимавайте какво е покритието – то трябва да има сертификат за безопасност. Дори и качественото покритие изисква дълъг период от време, за да се намалят вредните летливи вещества до безопасно ниво.

2. Плочки, направени от керамика, стъкло или камък.

3. Линолеум – произвежда се от ленено масло, пигменти и борови смоли. Изобретен преди повече от 150 години, линолеумът остава един от “най-зелените” продукти за пода, защото се изработва от възстановими природни ресурси, няма вредни токсични излъчвания, не позволява развитие на бактерии и се поддържа много лесно.

4. Корк – еластичен, шумопоглъщащ и топлоизолиращ материал.

И накрая – не бързайте да използвате току-що ремонтираната и обзаведена детска стая, дори и да сте изпълнили всички тези правила. Дайте възможност на потенциалните вредни летливи вещества да намалеят до минимум като я проветрявате добре няколко седмици.

Теменужка Захариева