Музеят за история на София отваря врати за празника

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Премиерът Бойко Борисов, който е и бивш кмет на столицата, го разгледа ден преди официалното откриване на 17 септември (видео)

„Златната каляска“, принадлежала на Мария Антоанета, царския трон от парламента, бюрото на Стефан Стамболов, часовника, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория – това са някои от най-интересните експонати в новия Музей за история на София,

Реликвите, изложени там, разкриват любопитни детайли около историята и развитието на една от най-древните европейски столици.

Те се помещават в реновираната и адаптирана за целта сграда на Централната минерална баня, която сама по себе си е забележителен архитектурно-строителен и художествен паметник на културата.

В 10 различни зали са проследени историята, битът и културата на София от VI хил. пр. н.е. до 40-те години на XX в.

За официалното откриване на 17 септември, когато е и празникът на столицата, е предвидено тържествена програма с огнен спектакъл, 3D Mapping и пиротехническо шоу.

Ден по-рано най-новия музей посети и разгледа премиерът Бойко Борисов, придружен от външния министър Даниел Митов. Техни домакини бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместникът й по културата д-р Тодор Чобанов, който влезе в ролята на гид.