Три наказателни процедури срещу България заради бежанците

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Ureport

Три наказателни процедури срещу България заради бежанците

Франс Тимерманс, Федерика Могерини и Димитрис Аврамопулос. Снимка: EPA/ БГНЕС

Европейската комисия (EK) е обявила три наказателни процедури срещу България заради бежанците. Те се дължат на факта, че страната „не е променила законодателството съобразно три евродирективи, които засягат условията, начините и процедурите по даване на убежище и по настаняване и грижа за хората, на които страната предоставя убежище“.

На 22 септември ЕК обяви, че открива наказателни процедури срещу държавите-членки на Европейския съюз (ЕС), които не регистрират преминалите нелегално територията им, тъй като бе установено, че броят на регистрираните мигранти не съответства на броя на влезлите в ЕС.

Взети са 40 решения за процедури срещу 19 държави от ЕС, свързани с неизпълнението на задълженията им като членове на съюза по време на Колегиума на комисарите. Това съобщиха на съвместна пресконференция комисарят по междуинституционалните въпроси и първи зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.

Комисията е изпратила до България две официални писма с искане за повече информация относно прилагането на две от директивите, които са част от системата за даване на убежище в ЕС. Срещу България и още 18 страни е предприета първа стъпка от наказателна процедура за забавяне в транспонирането на директивата 2013/33/EU за определяне на стандарти относно приемането на кандидати за международна закрила. Страната ни, заедно с още 17 европейски държави, не е променила и законите си съобразно директива 2013/32/EU, която засяга общите процедури за предоставяне и отнемане на международна закрила.

Третата процедура е вече на втори етап, след като още през 2013 г. ЕК ни е отправила първо предупреждение. Сега Комисията изпраща мотивирано становище на България и Испания, защото не са информирали да са предприели мерки за транспониране на директива 2011/95/ЕС относно стандартите за определянето на граждани на трети държави или лица без гражданство като лица, на които е предоставена международна закрила, за единния статут на бежанците или на лицата, които отговарят на условията за субсидиарна закрила.

България е получила две запитвания – през юни 2013 г. и през януари 2014 г., относно включването на текстове от директивата в националното ни законодателство, отбелязват от ЕК. До този момент обаче българските власти не са изпълнили задълженията на страната като член на ЕС.

И по трите процедури България разполага с два месеца, за да уведоми ЕК какви действия е предприела или смята да предприеме, за да изпълни ангажимента си да промени законите спрямо директивите. След изпращането на мотивирано становище е възможно страната в нарушение да бъде дадена на Съда на ЕС и ако Комисията прецени, да й бъдат поискани финансови санкции.

„В Европа всеки трябва да отстоява общо договорените стандарти при приема на бежанци. Тези стандарти трябва да бъдат напълно приложени и спазвани“, подчерта еврокомисарят по имиграцията Димитрис Аврамопулос.

бежанци, България, Димитрис Аврамопулос, директива, държави членки, европейско законодателство, ЕК, ЕС, законодателство, закрила, Колегиум на комисарите, мигранти, мотивирано становище, наказателна процедура, предупреждение, пресконференция, убежище, Франс Тимерманс