14 любопитни факта от Втората Световна война

4
Добави коментар
versai
versai

Най-висшия военен от армията на САЩ, убит във ВСВ е генерал лейтенант Лесли МакНеър. Той загива по време на бомбен рейд, извършен от американския Въздушен корпус.

До нападението над Пърл Харбър, висшето командване на американския флот се нарича CINCUS [което се чете „синк ъс“ (потопете ни)], пагоните на 45-та дивизия на американската армия са украсени със свастика (картинката горе), а личния влак на Хитлер се нарича „Америка“. След японската атака, всички тези символи и имена са сменени.

САЩ губят повече военнослужещи във Въздушния корпус отколкото в Морската пехота. Шанса да бъдеш свален по време на полет, при изпълнение на задължителни 30,  бил 71%. Не че американските самолети били беззащитни. Освен 4 тона бомби, всеки Б-17 разполагал и с тон и половина муниции за бордовите картечници. За цялата война, американците свалят 6 098 бойни самолета – по един за всеки 12 700 изразходвани муниции.

Mitsubishi Zero A6M3 Модел 22

Във Втората Световна война няма такова нещо като „средностатистически пилот“. ли ставаш ас или ставаш мишена. Японският ас Хироюши Нишизава (снимката горе) сваля 80 вражески самолета, но в крайна сметка загива като пътник на товарен самолет.

В началото във Въздушния корпус на САЩ съществува практика всеки пети патрон да е трасиращ за да може пилотите да се целят по-точно в противника. Друга практика било последния трасиращ патрон да е с различен цвят за да знае пилота, че мунициите му свършват. И двете идеи се оказали доста неуспешни, тъй като трасиращите куршуми били изключително неефективни във въздуха, а свършването на мунициите лесно се забелязвало от вражеските пилоти.  След като спрели да прилагат тези два прийома, въздушните части подобрили успеваемостта на мисиите си два пъти и сериозно занижили броя на загубите си.

При достигане на Рейн, повечето Съюзнически войници се изпикавали в реката. Това правели не само редницитие и нисшите чинове, но и командирите. Сред по-известните имена изпъкват Патън и Чърчил.

Me-264

Бомбардировачите Ме 264 били способни да достигнат и бомбардират Ню Йорк, но немското командване преценило че не си заслужава.

Американската армия разполагала с повече кораби от американския флот

Руснаците унищожили над 500 немски изтребителя чрез таранни удари, а пехотата разчиствала минни полета, марширувайки през тях. Както казва Сталин „Нужна е храброст за да не си герой в СССР“.

Наред с армейското оборудване, при пристигането си в Северна Африка, американците носят три преносими фабрики за бутилиране на Кока Кола.

Ян Кйонджон

Сред пленените немски войници, американците попадат на няколко корейци. Те са използвани от японците в Манджурия, където са пленени от руснаците, които ги използват срещу германците, които ги пленяват и ги използват срещу Съюзниците.

Всъщност, „Граф Шпее“ не е потопен. След неуспешния опит за потапянето му, кораба е завзет от британците, които откриват на борда му най-новите образци на немските радарни системи.

След масирана артилерийска подготовка, 35 000 американски и канадски войници дебаркират на остров Кишка в Алеуетския архипелаг, контролиран до тогава от Япония. Съюзниците губят 21 войници по време на обстрела. Нещата вероятно щяха да са далеч по-лоши, ако на острова беше имало японци…

Повечето членове на Вафен СС не са германци

Източник

Like this:

Like Зареждане…

Related