От МВР искат двойно по-тежки наказания за превишена скорост

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Друго предложение е глобата да се оповестява в интернет и да се смята за връчена с публикуването ѝ

Двойно да скочат глобите за превишена скорост с над 30 км/ч. Това се предлага от работна група в МВР, която изготвя план за промени в закона за движение по пътищата, които да доведат до по-малко жертви на пътя. 

„Глобата трябва да е драстична, за да знае всеки, че когато нарушава правилата, трябва да си понесе и санкцията, която му се налага“, коментира шефът на Пътна полиция Бойко Рановски, цитиран от в. „Стандарт“. 

Според предложението за нарушение с 30 км/ч над ограничението в градски условия, шофьорите ще трябва да заплатят глоба от 400 лева, а извън града – 300 лева.

За целта ще бъдат предложени промени в законодателството, насочени към бързо и ефективно събиране на глобите. От изпратените електронни фишове чрез пощенски услуги 50% се връщат като невръчени, споделят от МВР. 

Така МВР изпада в омагьосан кръг и започва безкрайно търсене на нарушителите от полицейски служители. Често обаче адресите им по лични карти са различни от тези, на които в действителност живеят. Затова от Пътна полиция предлагат след като нарушителят не е бил открит, глобата да се оповестява в интернет и да се смята за връчена от момента на обявяването ѝ.

Виж още: 272 души с ефективни присъди за катастрофи

Свидетелството за управление на МПС да се отнема при допускането на 5 леки нарушения пък ще предложи депутатът от Реформаторския блок и председател на транспортната комисия Гроздан Караджов. 

МВР трябва да предложи окончателния текст на промените в Закона за движение по пътищата. Ако то отсъства, ще бъде внесено между първо и второ четене, обясни Караджов.

За първите осем месеца на 2015 г. у нас при катастрофи на пътя са загинали 500 души. Регистрираните тежки произшествия са 5242, като 6521 души са били ранени. Катастрофите са със 149 повече спрямо същия период на миналата година, а загиналите – с 26. Само от началото на септември 2015 г. по пътищата са загинали 55 души, а 540 са били ранени.

Източник: „Стандарт“