Бохо стил през есента

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Убедена съм, че все нещо от бохо стилът ще ви допадне. За всяка възраст, всеки повод и всяко състояние на духа – всяка жена иска да усети свободата и необикновеността си. Особено когато се завръщаме в града, особено когато идва есента.

Бохо стилът отдавна стана част от модерната градска среда и се задържа вече няколко сезона въпреки капризите на модата.

Бохо (англ. Boho) идва от думата бохем (англ. bohemian) и означава буквално това – мода, любима на бохемите.

Това са любимците на града и изкуството, наследници на хипитата и носители на тяхното свободолюбие. За разлика от много градски модни течения, бохо стилът се отличава с голяма фриволност.

Докато хипстърите, например, спазват строг код, който да ги разграничава от множеството, то бохо последователите не робуват на определени рамки, което им помага всъщност да направят впечатление.

Чувството за свобода изпълва бохо стила – туники, широки пуловери, свободни рокли, прихванати с коланчета. Удобството преди всичко. За да не е визията твърде торбеста, те се съчетават добре с легинси, джегинси и клинове. Женствеността никога не остава на заден план, макар свободните материи да я маскират донякъде. С аксесоарите, прическите и грима тя намира своя израз и надделява в общото звучене.

Другият основен принцип на бохо стила е този на контраста – широки горни части се съчетават с тесни долни, грубата плетка – с нежната дантела, фееричната рокля – с грубите ботуши. В играта с контрастите последователите на този стил са ненадминати майстори.

Заемките на бохо стила идват от ретро хипи модата от 60-те и 70-те, от етно влиянията на различни култури – американски индианци и африкански племена. Големите камъни, ресните, омотаните велурени ленти по ръцете – всичко това говори за тази мултикултурност.

Цветове – цялата землиста гама подхожда идеално на бохо стила – от охра и пастелно жълто до земно кафяво. Разнообразието се внася от бяло и карминено, ръждиво червено.

Материите са изключително естествени – памук, лен, коноп, велур, канава. Кадифето и дантелата вкарват допълнителен шик в небрежната визия. Заигравката с материите и контрастите са задължителни, ако харесвате този стил.

Обувките са предимно ниски, но и едни боти на висок ток не стоят зле. Освен кожата, обувките са и от велур, набук, коноп – еспадрили и плетени сандали. Орнаментирани са с ресни, маниста, коланчета, връзки и т.н.

Чантите – широки торби отличава бохо стила от всички останали. Дълги дръжки и много орнаменти, подобно на обувките допълват внушението.

Аксесоари – през всички сезони шапката е любим аксесоар. Но есента тя показва своя пълен чар – широкопола, най-често от филц, тя може да бъде допълнена от цветя, маниста и пъстри ленти. Коланите са или много тънки, или много дебели и груби. Шаловете са грубо плетени и омотани около врата, а през лятото – тънки и нежни.

Бижута – бижутата на бохо стила са предимно етно, от естествени камъни, с много кожа. Цветовете допълват визията на дрехите, а понякога са основен акцент на външния вид – старо злато, бронз, нищо лъскаво. Тюркоаз, седеф, кехлибар, корали – това са предпочитаните камъни.

Убедена съм, че все нещо от бохо стилът ще ви допадне. За всяка възраст, всеки повод и всяко състояние на духа – всяка жена иска да усети свободата и необикновеността си. Особено когато се завръщаме в града, особено когато идва есента.