97 съдебни сгради са без охрана заради липса на средства

4
Добави коментар
arbalet
arbalet

97 съдебни сгради са без охрана, а други 42 се пазят само от един служител на Главна дирекция “Охрана” при Министерство на правосъдието, предаде БГНЕС.

Причината – липса на финансов ресурс. Това посочва министърът на правосъдието Христо Иванов в писмен отговор на депутатски въпрос. Министърът уточнява, че през юни месец тази година 72 щатни бройки на ГДО са били закрити, като съкратен е бил и охранителен състав. 

Заради липсата на достатъчно служители новата сграда на Софийския районен съд на бул. “Цар Борис III” 54 е само с един вход, през който макар и обособено преминават, както магистратите и адвокатите, така и гражданите. В бившата сграда на ГУСВ тази година, след дългогодишно забавяне, бе преместено Гражданското отделение на СРС. Единствените две съдебни сгради, които имат обособен служебен вход са Съдебната палата и старата сграда на СРС, в която продължават да правораздава Наказателното отделение на съда.

Министърът признава, че според Наредба всички съдебни сгради трябва да имат три обособени входа – един само за магистрати и разследващи, един за граждани, адвокати и представители на държавни институции и един за задържани и принудително доведени лица. Неспазването на Наредбата, освен на липсата на достатъчно персонал на ГДО се дължи и на обстоятелството, че повечето сгради не са приспособени напълно за нуждите на съдебната власт и архитектурните им особености не позволяват възможност за откриването на повече от един вход, през които се случва често съдии и прокурори да се разминават с подсъдими.