Как да изберем правилните обувки за детето?

3
Добави коментар
happyfamilybg.com
happyfamilybg.com

Като възрастни, много от нас страдат от болки в краката и ходилата. И въпреки, че почти 98% от бебетата се раждат със здрави крака, този процент драстично спада до около  40%  при достигане на зряла възраст. Основната причина за влошаването на здравето на краката основно се дължи на неправилният избор на обувки.

За да се гарантира здравето на детските крачета е от съществено значение да избираме правилните обувки във всеки етап от развитието му. Трябва да бъдем подготвени, че през първите три години, детето ще смени няколко размера обувки.

Според някои изследвания, около 50% от малките деца носят неправилен размер обувки.

„Анатомия“ на детската обувка

За родителите, разбирането на анатомията на обувката  е първата стъпка към правилния избор за детето. Различните компоненти на обувка могат да се обособят по следния начин:

-Областта при пръстите.  Тази област трябва да пасва перфектно на нежните пръстчета на детето. В тази област е необходимо да има достатъчно пространство, за здравословно и безпрепятствено развитие на стъпалото на детето.

-Стелка. Препоръчително е стелката да е от качествен материали и да има антибактериални свойства.

-Анатомична (допълнителна) стелка. Ако искате допълнително да подпомогнете балансът и позата на детето, можете да потърсите ортопедични стелки, подходящи за деца.

Хастар – материалът, използван във вътрешната страна на обувката трябва да осигури комфорт и да позволяват на краката да дишат.

Подметка – долния слой на обувката трябва да бъде гъвкав, но и да има грайфер, който да предотвратява подхлъзване.

Различни обувки за различните периоди на развитие на детето

Всеки етап от развитието на малкото ни съкровище е уникален и неповторим. За да осигурим само най-доброто на детето, трябва да знаем, че във различните възрасти, неговите крачета имат различни нужди.

Възраст
 

1-2 годинки
На всеки 2 месеца

3-4 годинки
На всеки 4 месеца

5-6 годинки
На всеки 6 месеца

До една годинка

В първите 12 месеца от живота на бебчето, неговите крачета са много деликатни и нежни, а костите в тях са все още много меки. В тази възраст е най-подходящо бебето да е обуто в чорапки или меки обувчици, които имат отлична вентилация.

От 1 до 3 годинки

Когато детето е на възраст между 1 и 3 годинки е много важно на всеки 2-3 месеца да проверяваме, дали обувчиците все още пасват идеално, тъй като крачетата растат много бързо на тази възраст. Обувките трябва да имат достатъчно място за пръстите, за да могат да се движат спокойно. Освен това е важно да има удобна стелка, защото децата на тази възраст се движат много.

От 3 до 5 годинки

След като мъниците вече са овладели балансът на ходенето и тичането, те постоянно щъкат наоколо. За това, обувките трябва да бъдат с по-голяма подплънка от вътрешната страна и да гарантират стабилност в областта на глезените и петите.

В този период от растежа на детето, то прекарва цял ден в детската градина, за това е необходимо обувките да са леки и гъвкави. Периодичността, на която родителите трябва да проверяват номера на обувките на детето е на всеки шест месеца, за да се гарантира здравето на краката на детето когато навлезе в юношество.

Следва продължение…