ДПС откри кампанията си с „Кой уши байряка“ на турски език

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Според партията в това няма нищо скандално, въпреки негативните реакции в социалните мрежи

Видео от откриването на на предизборната кампания на ДПС в Исперих от събота разбунва духовете в социалните мрежи. На него се вижда как известният турски певец Фарук Йълмаз, който пее популярната възрожденска песен „Кой уши байряка“ на турски език. 

Мнозина определят видеото като гавра и поругаване на патриотичната песен. Във връзка с това от ДПС пуснаха официална позиция: 

„По повод разпространено видео в социалните мрежи от откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих и опита на участници в изборната надпревара от други политически партии за създаването на излишно напрежение, заявяваме, че категорично отказваме да участваме и да бъдем използвани в подобен тип провокация! Защото опитите да се употреби музикалното богатство на фолклора на Балканите за противопоставяне на хората, могат да бъдат определени само като провокация“, се казва в позицията на централния предизборен щаб на ДПС.

В нея е написано още, че няма нищо по-хубаво от това да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, „защото байракът, ушит от нея, е и наше знаме, защото всички живеем под него“.

„Защото нашите симпатизанти, които с гордост пееха химна на Република България, искрено се радваха на песента и на това, че един изследовател на фолклора на Балканите е намерил песен с друг текст, но със същата мелодия, което само доказва, че за музиката няма граници и предразсъдъци. Много важно е да се обърне внимание на това, че не става въпрос за превод от български на турски, което би било гавра с песента, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия”, става ясно от позицията на ДПС. 

От партията добяват още, че фолклорът е колективен феномен, който не признава граници и не разделя, а събира етносите. 

„Да се приеме този факт е въпрос на култура. Този феномен на балканската музика е еманация на заедността и толерантността, които са наше кредо”, завършва позицията на ДПС.

Оставяме на вас сами да определите как да приемате това – като провокация, като обида, като гавра или като поредният политически ход, който ще мине и ще замине.