Времето на чая идва. Как да го пием правилно и за какво да внимаваме?

2
Добави коментар
teokostov
teokostov

С първите хладни дни, все по-често посягаме към чая. Правилата за правилното му съхранение , приготвяне и пиене уж ги знаем, а все не ги спазваме. Къде бъркаме? Забравете за врял чай

Горещият чай не е полезен за гърло, хранопровод и стомах, а също и за ливицата на устата. Освен че може да ги изгори,  още повече ще възпламени възпаленото гърло. Идеята е чаят да се пие топъл, за да може тялото да се изпоти и да излезнат навън токсините. Специалистите казват, че  температурата на топлия чай не трябва да надхвърля 56 С.

Внимателно със студената напитка

За разлика от топлия чай , която зарежда с бодрост, пояснява съзнанието и зрението, студеният   задържа студа и течности в организма. Най-добре е да се пие не леден, а леко хладен.

Кога да пием силен чай (зелен, черен)? Не прекалявайте с него, съдържащите се танини може да предизвика обратния ефект – главоболие и безсъние. Вземането на силен чай на гладно може да създаде проблеми със стомаха и далака.

 „Не” на дългата запарка

Ако запарвате чая твърде дълго, съдържащите се в него феноли, липиди и леки масла, започват свободно да се окисляват. Това лишава напитката от прозрачност, вкус и аромат,  но и намалява полезността му заради окислените в чаените листа витамини С и Р и др. ценни вещества.