Гинеколог Д-р Янчо Делчев

1
Добави коментар
colibri14
colibri14

Започва Национална кампания срещу болеста рак на маточната шийка. Известни жени, представящи редица организации и медиите се обединяват, за да поставят началото на най—голямата фотопетиция в борбата срещу коварната болест.

Гинекологично заболяване HPV

При мъжете в много редки случаи може да се развие рак на ануса или на пениса. Обикновено при тях се наблюдават кондиломи. Мъжете са преносители на инфекцията.

Инфекции с нискорискови типове ( например тип 6 и 11) могат да причинят доброкачествени или ниско-степенни цервикални клетъчни промени, генитални кондиломи. Високорисковите типове HPV действат като канцерогени в развитието на цервикалния и други видове рак.

(още…)

По податливи към развитие на инфекция с HPV са девойки, родили в много ранна възраст, жени с безразборни партньори, както и боледуващите от полово-предавани болести. Факторите от които зависи развитието на инфекцията са тютюнопушенето, отслабена имунна система (особено при жени над 30 годишна възраст), лоша интимна хигиена, стрес. При мъжете рискът от поява на анален рак е по-висок при сексуално активните, хомосексуални и бисексуални мъже. Мъжете с ХИВ също са податливи на този вид рак.

Какво е Лапароскопия:

Лапароскопията представлява ендоскопска гинекологична операция. Резултат е от стремежа за минимална инвазия при хирургична намеса. В болнични условия, под анестезия, на коремната стена се правят няколко малки отвора (най-често 2-4), с размер до 1см. През първия се вкарва специална миниатюрна камера, с която се прави оглед на органите в коремната кухина и малкия таз. Другите отвори се използват за употребата на различни видове инструменти за извършване на необходимата операция (освобождаване от сраствания, разрязване, изрязване и зашиване на тъкани, и др.)

ендоскопска гинекологична операция

 

 

 

 

 

 

 

(още…)

хистероскопски апарат

Хистероскопията е ендоскопски диагностичен метод за установяване на изменения на маточната кухина и маточната шийка. Съвременните хистероскопски апарати позволяват при гинекологични изследвания в една и съща манипулация да се съчетаят диагностика и лечение.

Хистероскопът представлява високотехнологична оптична система, позволяваща детайлен диагностичен оглед при гинекологични изследвания на цялата матка отвътре и маточната шийка за кратко време. Апаратът е снабден с много тънък накрайник,
който позволява при необходимост да се извършват и терапевтични манипулации.

(още…)

 

При кървене в менопауза:

гинекологични проблеми – кървене при менопауза

Менопауза е нормално състояние на организма на жената след определена възраст, което настъпва в резултат на отпадане на хормоналната функция на яйчниците. При различните жени настъпва по различно време, но обикновено това се случва около петдесет годишна възраст. Основна характеристика е липсата на периодичните менструации. Менопаузата е естествено физиологично състояние, като се приема, че жената е в менопауза при спиране на месечните менструални цикли за повече от една година.

(още…)