#КОЙ си вее байряка. И се гаври с Райна Княгиня

2
Добави коментар
Idiotoria_Taurus
Idiotoria_Taurus

Много добре си давам сметка, че този текст веднага ще ме хвърли в графата “нетолерантни по отношение на етническия мир”, ще попадна сред хората, които сеят разделение, демоде са и трябва бъъързичко да се скрият в ъгъла и да преразгледат широкоскроеността си, хуманността си и дипломатичността си. Пиша го с ясното съзнание, че в тези толкова политически коректни времена у нас, не е готино да се изразяват подобни позиции. Защото създават чувство на анти-заедност. Ако мога да вляза в реториката и екзактността на господин Местан.

Всяка държава си има чувствителни теми, моменти от историята и национални герои, с които не трябва да се заиграваш. Пък било то и в предизборна кампания.  И не щото хората са прости, нетолерантни, непросветени…  За българите османското владичество (видяхте ли, че не съм толкова ретроградна, че да го наричам робство?!) е една от тези теми. Опасна територия. Борците за национално освобождение са единствените хора, които днес продължаваме да наричаме герои. Левски, Ботев, Бенковски, Каравелов, Райна Княгиня. Да, господин Местан, и Райна Княгиня. Та, не се чудете, че реагираме така. Песента за Райна Княгиня, изпълнена на турски език, е еманация на заедност, ни казахте днес и пак ни обвинихте в липса на толерантност. Не, господин Местан, това е провокация. И Вие, и Вашата партия, много добре го знаете. Чудесно си давате сметка, че ще предизвикате подобни реакции, че ще взривите социалните мрежи. Че ще реагираме. И че ще втърдите електората си. И именно затова поведението Ви е еманация на наглостта. И на разделението. И не ми говорете за етнически мир, защото Вие целенасочено го взривявате с поведението си. При това съвсем хладнокръвно и в такт с музиката. И не се правете, че не сте наясно защо мнозина българи са реагирали така. По същата причина, по която не се шегуваш с евреи за газови камери, не се  пърди в турска джамия, не се вика на ходжата “пезевенк” и не разпитваш французи за битката при Ватерло. Достатъчно екзактни ли бяхме?!

Длъжни сме да направим една уговорка: не делим хората на етнически принцип. Уважаваме турците, религията, културата и традициите им. Не искаме да сеем омраза и разделение на какъвто и да било принцип. Но тук не говорим за етнос. Тук става въпрос за провокацията на шепа самозабравили се хора както към българския, така и към турския етнос. Не видяхме публиката да е въодушевена от това изпълнение. Единственият, видимо доволен, бяхте Вие, господин Местан, подплясквайки и люшкайки се в такт на музика, която принципно надали слушате, нелепо седящ в камион-платформа на кално поле. Това е провокация към българите и подигравка към турците на вманиечено устремила се към още и още власт и пари елитарна клика, която унижава собствения си етнос с това изпълнение, за да спечели повече гласове на предстоящите избори. За да може #КОЙ да продължава да си вее байряка. И да тури знак Lafka на всичко.

А това е еднакво вредно за всички етноси, населяващи държавата България.