Най-големият детски научен център на Балканите – „Музейко“ – отваря врати на 1 октомври

1
Добави коментар
Naerys
Naerys

Най-големият детски научен център на Балканите и цяла Източна Европа – “Музейко“,  отваря врати у нас на 1-ви октомври, за да промени представата за науката и да покаже колко красиво е знанието за природата, цивилизацията и космоса. Той ще посрещне малки и големи с Градина за творци, Пространство за малките, Подземни тайнства и Планетариум.

Целта на първия по рода си детски научен център е увеличаване на емоционалната интелигентност на децата и развиване на творческите способности.

Още с откриването на “Музейко” малчуганите и техните родители ще могат да се насладят на 13 изложби и над 130 интерактивни игри.

Първото подобно място у нас, което се намира на ул. “Проф. Боян Каменов” 3, е разделено на три етажа, свързани от Голямото (ДНК) дърво, което обединява минало, настояще и бъдеще.

На първия етаж на центъра децата ще се запознават с подземните тайнства и скалите, палеонтологията и археологията. Динозаври? Разбира се, че няма как да не участват сред експонатите, които ще впечатлят малчуганите.

Второто ниво пък е посветено на съвремието и природата около нас. Специален кът показва на децата какво се случва със сградите при земетресение с различен магнитуд. Те ще могат да погледнат и през очите на различни животни, както и да се запознаят с начините за опазване на околната среда.

На третия етаж посетителите ще могат да погледнат в бъдещето – именно на него е посветено последното ниво от научния център. Там се намират бъдещите инструменти, които ще послужат на човечеството за опознаване на Космоса.

Космическата оранжерия по български патент, която трябва да отлети за Марс, е сред най-интересните експонати.

Уникален планетариум  с 15 места предлага на своите посетители шоу програми и интерактивни разговори за звездите, създаването на вселената, Слънчевата система, извънземните, енергията и много други.

Научният център “Музейко” се захранва със соларна и вятърна енергия, както и с термална вода. Проектът е изцяло финансиран от Фондация “Америка за България“. Подобни музеи, които са своеобразен оазиси за децата, има и в много други държави по света, като само в САЩ броят им е около 900.

В центъра ще се организират и тематични дни като Ден на формите, Ден на енергията, Ден на пътешествието, Ден на организациите и Ден на игрите. Те ще са за училищни групи и са съобразени с преподавания в училище материал от 1-ви до 4-ти клас.

Детският научен център “Музейко” ще работи от 1-ви октомври всеки ден, без понеделник между 10 и 18 часа.

Цените на билетите за едно посещение в рамките на цял ден ще бъдат между 6 и 8 лева за деца над 4 години и от 10 до 15 лева за възрастни. Входът в Музейко за деца до 4 години и хора с увреждания ще бъде безплатен.

Източник: podmosta.bg