Престъпленията на комунизма няма да се изучават в училище

2
Добави коментар
Ivanko
Ivanko

Престъпленията на комунистическия режим у нас няма да се изучават в училище.

Това решиха депутатите, като отхвърлиха предложението на депутата от РБ Борис Станимиров комунистическите престъпления да влязат в учебниците. Днес парламентът продължава разглеждането на Закона за предучилищното и училищното образование.

Предложението беше подкрепено от депутати от РБ, ПФ и 9 депутати от ГЕРБ. Останалите представители на ГЕРБ се въздържаха. От БСП и ДПС гласуваха против.

Идеята на реформаторa беше със закон да се преразгледа съдържанието на учебниците по история, така че „младите хора да бъдат информирани за престъпленията на комунистическите режими у нас и по света по същия начин, по който са информирани за престъпленията на националсоциализма и фашизма“.

Според депутата тази промяна е подновяване на инициативата на народните представители от 40-ото и 41-вото НС и е в съгласие с приетия от НС Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Предложението разбуни духовете в пленарна зала и доведе до ожесточени спорове между депутатите.

„Трябваше да предложите да се изучават и архивите на комисията по досиетата. Да бъдат изпитвани децата за имената на сътрудниците и агентите. Да се правят възстановки на издевателства от предишните десетилетия“, каза народният представител от БСП Янаки Стоилов.

„Вие не искате да се опознае историята в нейната яснота. Искате да насаждате клишета и да промивате мозъците на младежите. Вие сте изостанали“, нападна „червеният“ депутат.

След него на трибуната излезе Мартин Димитров от РБ.

„Понеже всички ние не искаме комунизъм или фашизъм в България, не можем да кажем кое е по-лошо. Затова престъпленията на тези тоталитарни режими трябва да влязат в учебниците, за да може учениците да не се подвеждат по инсинуации“, подкрепи предложението той.

Снежана Дукова от ГЕРБ се изказа след реформатора, като поиска прекъсване на дебатите и гласуване на предложението. „Тук не сме на лекция по история“, категорична беше тя.

Преди гласуването независимият депутат предложи Велизар Енчев престъпленията на групировките СИК и ВИС, финансовите и строителните пирамиди също да бъдат включени в учебниците, но предложението му не беше подложено на гласуване.