Безплатно приложение дава информация в реално време за пътната обстановка в страната

1
Добави коментар
marchoni
marchoni

LIMA може да се използва както на стационарни компютри, така и на всякакви мобилни устройства, съобщиха от пътната агенция

Новото безплатно мобилно приложение LIMA бе представено днес от Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/. С негова помощ всеки ще може да получава информация за актуалната пътна обстановка в реално време.

Приложението представлява активна карта на републиканската пътна мрежа, която отразява реалната обстановка по магистралите и пътищата първи, втори и трети клас, в отделните области и в цялата страна. То дава възможност на шофьорите на различните видове моторни превозни средства да бъдат информирани за възникнали ограничения и препятствия, за да могат гъвкаво да променят и планират своите маршрути.

Приложението може да бъде изтеглено от сайта lima.api.bg. То работи както на стационарни компютри, така и на всякакви мобилни устройства (смартфони, таблети), като се поддържа от операционните системи Android, iOS и Windows Mobile. Създаването на LIMA струва почти 902 хил. Лева и е финансирано по ОП „Техническа помощ“ 2007-2013.

Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, статус на пътните участъци и съоръжения – дали те са в ремонт, възможни обходни маршрути.

Създадена е интерактивна база данни, която свързва Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, АПИ, областните пътни управления и гражданите на територията на цялата страна. Така системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общинска мрежа, или информация за всички 40 000 км пътища в страната.

Едно от най-важните предимства на софтуера е, че може да помогне за спасяването на човешки животи. Изграден е така, че ако има обръщане на кола, той подава автоматично сигнал към Ситуационния център на АПИ, който ще го препраща към телефон 112.

При интензивен трафик по пътищата и образували се задръствания LIMA автоматично ще дава информация за това колко време е необходимо за преминаване по конкретния участък и кои са обходните маршрути.