Какво вино да пиете според предпочитанията към кафето

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Начинът, по който обичате да пиете кафето си, говори много за предпочитанията ви относно аромат, вкус, киселинност, консистенция. Ако вземете тези предпочитания, можете да ги приложите към много други храни и напитки, включително към виното.

Спецификата на тази връзка разкрива Паоло Мерегали, собственик на известен ресторант в Ню Йорк, предава Business Insider. Ето какво вино бихме предпочели в зависимост от това дали пием черно кафе, еспресо, с лъжичка захар или с каничка мляко:

Черно кафе

Най-добър избор са вината с нотка на пикантни подправки, леко стипчиви и кисели.

Мерегали препоръчва Ruche, италианско червено вино, което идва от региона Пиемонт и предлага сухи и плодови вкусове. Трябва да опитате и Cabernet Franc, познато със своите пикантни тонове.

Ако първите две не са ви харесали достатъчно, пробвайте Beaujolais nouveau, лека приятна комбинация от сорта грозде гаме от френския регион Божоле, Бургундия. 

Еспресо

Подходящи са червени вина с високо съдържание на танин, които допълват плътната текстура и силната горчивина на еспресото.

Определено ще ви харесат вината Chianti от Тоскана, Италия, които имат дръзки аромати като череша и тютюн. Вината Medoc пък предлагат аромати на шоколад и теменужки. 

Кафе с мляко

Пиенето на кафе с мляко е знак за предпочитане на по-меки вкусове. Мерегали съветва да потърсите стари вина, които са нестипчиви и не много кисели.

Сред тях са Chardonnay, Amarone (богато сухо червено вино), Cabernet Sauvignon (с тъмен плодов аромат). 

Кафе със захар

Не е изненадващо, че попадащите в тази група предпочитат сладки вина.

Мерегали препоръчва вина като Riesling, Moscato и Zinfandel, които са богати на плодови аромати.

Чай

Мерегали препоръчва любителите на чая да пият сухи вина с аромат на пикантни подправки. 

Етикети: вино | кафе | чай | предпочитания | вкусове