От цветен по-цветен (снимки)

1
Добави коментар
Idiotoria_Taurus
Idiotoria_Taurus

Светът е пълен с цветове, които не се нуждаят от изкуствено подсилване. Можем да ги видим навсякъде, стига да сме отворили очите и сърцата си. Сега ще Ви покажем как изглеждат и най-цветните градове и не става въпрос само за културно разнообразие, а за пъстрота в буквалния смисъл на думата.

Започваме с квартала Ла Бока, Буенос Айрес, Аржентина. Много от имигрантите в града идват от Генуа и Италия и носят своите обичаи. Един от най-пъстрите е боядисването и строенето на къщите с останалата боя и материали от корабостроителниците.

Бурано, Венеция. Легендата разказва, че къщите на този малък остров близо до Венеция са боядисани в ярки цветове, за да може рибарите да разпознават домовете си, когато има мъгла.

 

Чефчауен, Мароко. Наричан още “Синият град” на Мароко. Историята разказва, че еврейските бежанци през 1930 година използват синия цвят за къщите си като символ за Рая. Другото предположение е чисто практическо. Вярвало се е, че синият цвят е добър репелент срещу комари.

 

Гуанахуато, Мексико. Целият град е част Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Със сигурност е била необходима много боя, за да се превърне в най-цветния град в една от най-динамичните страни в света.

Хавана, Куба. За цветовете на Хавана се носят слухове още от 16-ти век насам. Макар и малко поизбелели, все още са характерна част от културата на града.

Джайпур, Индия. През 1876 година целият град е боядисан в розово, за да приветства принцът на Уелс, Едуард. И от тогава си е останал така – подобно на онези съседи, които си оставят коледната елха през цялата година.

Москва, Русия. Москва е домът на една от най-забележителните цветни сгради в света – катедралата “Свети Василий Блажени”. Страхотните цветове представляват библейските изображение на Небесния град.

Валпараисо, Чили. Още един град в списъка на ЮНЕСКО. Цветовете му се отличават толкова много, че си е спечелил прякора “бижуто на Тихия океан”.

 

Кварталът Бо Каап, Кейп Таун, Южна Африка.  Известен е с две неща – цветните сгради и големият брой на мюсюлманите. Светлите цветове са нова придобивка, родена от оптимизма на “нацията на дъгата” или просто от нуждата от евтина боя.

 

Лисабон, Португалия. Градът е раздвоен между мавритански и европейски влияния и това си личи дори в цветовете му. От графитите по трамваите до уникалните облицовки с плочки – навсякъде има светове.

 

Източник: Mashable