ITechNET: Ревю: Toshiba Satellite L50-C-15C

2
Добави коментар
west4sider
west4sider

Satellite L50-C серията преносими компютри на Toshiba идва с приятен обновен дизайн и висока производителност.

Устройството хваща окото още на пръв поглед с тънка конструкция и избор в различни цветови варианти – бял, червен, лилав, кафяв, черен и златист. Цвят за всеки вкус. Моделът който имах възможност да ползвам за целите на настоящото ревю е златистият L50-C-15C. Капакът е с нерелефна шарка от фини линии.

Основни характеристики:

– Процесор: Intel Core i7-5500U 2.40/3.00 Turbo GHz
– Системна памет: 8GB DDR3L RAM (1,600 MHz) до 16GB
– Твърд диск: 1TB 5,400 об./мин.
– Slim DVD Super Multi устройство (двуслойно)
– Дисплей : 15.6” TruBrite Full HD TFT IPS
– Видеокарта: Intel HD Graphics 5500/NVIDIA GeForce 930M 2GB DDR3 памет
– Интерфейси: LAN, USB 2.0, жак за слушалки (стерео)/микрофон, 2 × USB 3.0, HDMI-out с поддръжка за Ultra HD, HD камера с вграден микрофон, SD слот за памет карти
– Безжична комуникация: Bluetooth 4.0 + LE, Wi-Fi 802.11ac, ac/b/g/n , Intel WiDi
– Звукова система: 24-bit стерео, Onkyo стерео говорители, Skullcandy сертификация
– Батерия: lithium-ion, 4-Клетъчна
– Размери: 380.0 x 259.9 x 23.5 мм, 2.2 кг

Дизайн

Това е едно от нещата, които отличават модела от повечето предложения на пазара. Дизайнът на серията е естетически приятен и с избор за различни цветови възможности, както споменах в началото.

С дебелина от 23.5 мм моделът е тънък и то в комбинация с мощен хардуер. За сметка на дебелината обаче не е премахнато оптичното устройство. Все пак теглото не е от най-ниските, но няма как някъде да не бъде направен компромис.

Иначе портовете са разпределени по следния начин: отляво на корпуса USB 2.0, LAN, порт за зареждане и оптично устройство, а от дясно 2 x USB 3.0, HDMI, 3.5 мм, SD слот.

Изводът за отвеждане на въздуха от охладителната система също е от дясната страна на корпуса. Охлаждащата система не поема въздух от горната част на основата, както при повечето преносими компютри, а през няколко отвора разположени близо до средата.

Над клавиатурата е разположена решетка покриваща стерео говорителите а в дясната и част е и бутонът за включване, който свети в приятна бяла светлина когато компютърът е включен. Индикаторите за батерията и Wi-Fi връзката са в предната дясна част.

На капака в типичен стил за Toshiba, а и не само, е разположено единствено логото на компанията.

Функционалност, производителност и възможности

Относно производителността, характеристиките говорят директно за това, което можете да очаквате. 5-то поколение Intel Core i7 процесор и комбинация от вградено в него Intel HD Graphics 5500 графично решение при по-слабо натоварване и отделна NVIDIA GeForce 930M видеокарта с 2GB DDR3 памет за игри и UHD възпроизвеждане. Към това получавате и достатъчно RAM – 8GB. Единственото слабо звено е твърдият диск, който макар да предлага голямо пространство от 1TB е с 5400 rpm и с времето ще забави производителността на машината.

Наличието на тези характеристики прави компютърът подходящ както за мутимедиино решение, така и за гейминг. Моделът се справя с доста съвременни заглавия при настройки за средно и високо качество на графиката, но разбира се няма как да замести гейминг машините за тежките игри.

Няма да имате никакви затруднения при работа с офис приложения, такива за графична обработка, браузинг, възпроизвеждане на видео и т.н.

Клавиатурата е пълноразмерна, безрамкова и включва цифров блок. Клавишите са с достатъчно разстояние помежду им и в стил на болшинството преносими компютри не са с голям ход, но това разбира се е за сметка на по-тънката конструкция. Все пак е подходяща за писане. Тъчпадът е с голяма повърхност, поддръжка на жестове и е удобен е за работа.

Дисплейът е едно от нещата, които правят най-добро впечатление в модела, той е ярък, с висока резолюция (Full HD) и благодарение на използваната IPS технология е с широки ъгли на видимост. Цветовото представяне е на добро ниво. Освен това поради промяна в дизайна на рамката, визуално изглежда по-голям от стандартните 15.6“ екрани. Използвано е Glare покритие, което води до отблясъци при пряка светлина но пък благодарение на това е постигната и по-високата яркост. Отблясъците пречат при пряка слънчева светлина, иначе при работа на сянка/облачност на открито няма проблеми.

Приятна изненада са и качеството и силата на звука. Стерео решението с Onkyo говорители сертифицирани от Skullcandy дава добър звук и в зависимост от сигнала, доста силен. Единствено ниските тонове не са добре представени, но имайки предвид тънкия профил на корпуса това е съвсем нормално.

Батерията (един от основните фактори при преносимите компютри) също е на добро ниво. При стандартният ми тест за издръжливост, стрийминг на видео в 720p @ 30 fps в балансиран режим с 50% яркост на екрана и 50% сила на звука, преносимият компютър издържа почти 2 часа и половина. Това е добро постижение и при не толкова интензивна работа например с офис приложения, браузинг и т.н. могат да бъдат постигнати доста добри резултати.

Основен минус на серията е високият шум от охладителната система. При леко натоварване няма да го забележите, но при по-високо, шумът става доста неприятен (при тиха околна обстановка). За сметка на това обаче е постигнат добър охладителен ефект и компютърът не загрява до неприятни нива.

И така …

Моделът предлага добро съчетание от приятен дизайн с мощен хардуер, който без проблеми минава през ежедневните задачи. И все пак искам да направя една отметка, че специално този модел идва без предварително инсталирана операционна система, а аз споделям наблюденията си въз основа на инсталиран в последствие Windows 8.1.

Към момента (краят на месец септември 2015) цената на модела онлайн е около 1400 лв. За съжаление засега се предлагат само златистият и бял варианти.

Ако закупите модела до 31.10.2015 получавате и безплатната гаранция No Matter What.