Корейска вечер в програмата на One Dance Week

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Спектаклите „Деформация“ и „Джентълмен“ се играят в Пловдив на 18 октомври

Втората вечер в програмата на международния фестивал за танц и съвременно изкуство One Dance Week е посветена на двама хореографи от Корея. Младите звезди на корейската танцувална сцена Ким ДжеСун, лауреат от 37-то издание на танцовия конкурс Dong-A Dance в Сеул, и Кил Сео-Янг, носител на наградата за изключително хореографско постижение в конкурса „Сцена на млади хореографи“, представят на 18 октомври от 19 ч. в Драматичен театър – Пловдив (ул. „Княз Александър I“ 38), спектаклите „Деформация“ и „Джентълмен“.

Двете представления са описвани като красиво съчетание от традиционни и съвременни танцувални техники, които – чрез изразните средства на съвременното изкуство и нетрадиционния за европейския зрител екзотичен поглед на корейските хореографи – изследват проблема за човешката идентичност и взаимодействията в съвременното общество.

Общ билет за двата спектакъла може да се купи цена 10 лв. в мрежата на „Ивентим“, а за онези, които искат да станат част от всички прояви на One Dance Week (17 октомври-1 ноември), е подготвена абонаментна карта – т.нар. „фестивален пас“, на цена 40 лв.

Виж още: Голи тела на сцената откриват One Dance Week 2015

„Деформация“ на Кил Сео-Янг изследва проблема за идентичността, превръщайки телата на изпълнителите въввзаимозаменяеми обекти, като едновременно с това подчертава тяхната независимост и уникалност. Тялото е представено в различните си физически и смислови измерения – като материя, като притежание на егото, като цялост, изолирана от личността, като конструкция на собствената ни воля.

Представлението, което „изразява постоянната вътрешна динамика на разпад и изграждане наново на човешката идентичност“, има първа награда за хореография от престижния сеулски танцов конкурс „Сцена на млади хореографи“ през 2013 г. 

Спектакълът „Джентълмен“ на Ким ДжеСун е изграден върху традиционно корейско танцово изпълнение. 

Хореографията, вдъхновена от танца hanryang-mu, експериментира с различните режими на дишане в търсене на нови движенчески естетики. Това се случва чрез анализиране на жестовете и дишането, което се практикува в hanryang-mu, като непрекъснатият поток на движението бива накъсан на отделни фрагменти – и от тях се изгражда нова поредица в естетиката на съвременния танцов речник. 

Музиката от корейския фолклор въплъщава стила и естетиката на jeong-jung-dong (неподвижност-в-движението) – основа на народната култура на тази страна. 

Представлението интегрира в себе си различни, взаимно допълващи се танцови, ритмически, визуални и декоративни елементи, свързвайки го едновременно с миналото и настоящето. 

Гостуването на двамата хореографи се осъществява в партньорство с Международния фестивал за хореография в Сеул.

Източник: One Dance Week