Няколко трика, с които да преборим есенната депресия

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Дългите летни дни вече са само спомен, а пред нас стоят няколко месеца на студено време, сивота и спокойствие. В това време на годината у някои започват да се прокрадват първите знаци на есенната депресия – състояние на меланхолия и безпричинна тъга, които ни обхващат след края на лятото, на прага на зимата.

Тези състояния имат както психологически, така и чисто физически прояви и причинители. Можем да си обясним лошото настроение със забавянето на метаболизма и подготовката на тялото ни за новия сезон. Или пък с осъзнаването, че лятото, плажът, забавленията на открито вече приключват и скоро ще търсим топлината на дома.

Да се измъкнем от тези симптоми е лесно с няколко трика, които да запълнят вниманието ни, да приповдигнат настроението и да компенсират понижените температури навън с много слънчево настроение и топлина в сърцето.

1. Започнете ново хоби, което не изисква занимания на открито. Можете да се запишете на кръжок или курс, да започнете нов спорт, или пък да хванете четките за рисуване у дома, да натрупате списък за четене, да започнете колекция или да набележите актьор/режисьор, с чиято филмография да се запознаете. Възможностите са стотици и има по нещо за всеки характер, всеки талант и всеки джоб. Намерете занимание, което Ви прави щастливи. Включете и приятели.

2. Направете обновление на дома си. Дори без драстични ремонти, интериорът може да се поднови с някои лесни и достъпни домашни проекти. Не се страхувайте да експериментирате и добавете цвят. Обновлението ще запълни доста от свободното Ви време, творческият процес ще приповдигне настроението Ви, а накрая ще се радвате на чудесни резултати. Можете да споделите ентусиазма си с голямо приятелско събиране.

3. Започнете серия експерименти в кухнята. През горещите летни дни вероятно нито Ви е било приятно да се въртите около печката, нито Ви се е ядяла топла храна. Е, когато температурите навън паднат, освен полезно, е и много приятно да похапнем нещо топло. Вместо стандартните рецепти, потърсете книга с различен тип кухня и обогатете кулинарните си умения.

4. Не започвайте нови диети. Те допълнително ще натрупат усещане за напрежение у вас и ще понижат градусите на настроението. Вместо това заложете на балансирано хранене, сезонни плодове и зеленчуци и храни, които повдигат имунитета. Поглезете се с натурален шоколад или дори с по-калорично удоволствие за по-усмихнат ден. Пробвайте есенен детокс режим.

5. Заобиколете се със спомени от лятната почивка или друго преживяване, което ще асоциирате с добро настроение. Усмихнатите снимки и сувенири от екскурзията ще Ви зареждат с положителни емоции през зимните месеци.

6. Планирайте кратка екскурзия. Дори един уикенд е достатъчен, за да Ви настрои, че дори през хладните месеци забавленията не са оставени на пауза. Кратката разходка в парка през почивните дни също е вариант, ако не можете да отделите време и средства.