Защо да избера качествени контактни лещи, а не очила?

1
Добави коментар
lensin
lensin

Автор: lensin bg | Дата: 2015/10/04

От произвеждането на първите съвременни контактни лещи до днес отношението към тях се е променило диаметрално. От ексцентрична приумица и противоестествено бъркане в очите днес те са обичаен лекарствен и козметичен продукт за ежедневна употреба и поклонниците им все повече се увеличават.

Защо все повече хора избират лещите и загърбват очилата?

Съвременните качествени контактни лещи съчетават в едно високи технологични постижения, максимално опростена употреба и комфорт на носене. Те са съобразени с устройството и особеностите на окото и сами по себе си не могат да нанесат вреда на здравите очи. Поддръжката им се изразява в прости действия, които бързо се превръщат в навик. Разработени са разтвори и средства, които максимално облечават грижата за контактните лещи. На пазара дори има еднократни лещи, за които не трябва да се грижите. С малко тренировки поставянето им под клепача е бързо, лесно и безболезнено. А цената им – отдавна е приемлива за всеки бюджет.

Контактните лещи се поставят директно на роговицата и извършват корекция от повърхността на очите, а не от разстояние. Те с нищо не нарушават обичайния ви външен вид. Дават ви свобода и комфорт без да ограничават динамичния ви начин на живот. С цветните лещи дори става въможно да променяте тотално визията си; да направите очите си по-дълбоки и изразителни или необичайни и стряскащи.

Разбира се, очите трябва и да почиват от лещите. Затова е добре да поддържате един чифт очила в къщи. И все пак те не издържат на сравнението с лещите по съвсем очевидни причини:

Разместват се или оставят грозни следи зад ушите и на носа. Създават затруднения при дъжд и рязка смяна на температурата. Ограничават зрителното поле и това пречи при извършване на ред дейности. В някои случаи по периферията на стъклата им се получава изкривяване на образа, което смущава качественото възприятие. При по-динамични дейности и действия е по-разумно очилата да се свалят с оглед опазването им, а като се свалят, настъпва дискомфорт от липсата на корекция на зрението.

Съществуват нарушения на зрението, които се коригират по-добрес контактни лещи, отколко с очила – примерно – астигматизмът.