Езикът на палеца

1
Добави коментар
huligankata
huligankata

Физическата „нищета“ на палеца явно го прави по-амбициозен и палецът притежава множество уникални значения, които останалите пръсти на ръката нямат.

С какво палецът се различава от другите пръсти? Видимо той е най-вътрешният пръст на ръката и най-късият от всички останали. За разлика от другите, които имат три фаланги, палецът има само две, дори нокътят му расте по-бавно. Но физическата му „нищета“ явно го прави по-амбициозен и палецът притежава множество уникални значения, които останалите пръсти на ръката нямат.
От физиологична гледна точка чрез него работи хващателният рефлекс, различаващ човешката ръка от много животински. Малайците му казват големия брат, индийците – майката, при сомалийците е известен като дядото, а Сезар Балдачини го увековечава с грандиозен паметник в Париж. Палецът крие в себе си много тайни и определено знае как да ги използва, разигравайки сцени на смях и ужас със своите различни символични значения през различните периоди от историческото развитие.
Палецът на императора
Една от най-разпространените заблуди за главния герой на нашия разказ е свързана с Древния Рим и емблематично вдигнатия нагоре палец на императора в знак на неговата добра воля гладиаторът да живее и обърнатия палец, ако воинът ще трябва да умре. Но тази сцена е грешна, резултат от неправилното интерпретиране на известната картина на Жан Леон Жером – Pollice

Неправилното се интерпретира известната картина на Жан Леон Жером – Pollice Verso

Verso. Художникът е нарисувал своя визуално добър шедьовър, ала историческата действителност казва, че вдигнатият палец е равносилен на смъртна присъда. Императорът не е вдигал пръста си, за да позволи живот, а напротив – за да символизира изваден меч, с който да се ликвидира воинът на арената. Гладиаторът запазвал живота си само когато император вдигне дланта си свита в юмрук. Голяма роля за утвърждаването на тази заблуда имат холивудските филми и емблемата сред тях „Гладиатор“ на Ридли Скот. Със зверско удоволствие там Хоакин Финикс си играе със своя палец, решавайки човешки съдби, но лентата нито веднъж не го показва със свит юмрук, както е историческото правило. И защото Холивуд е властелин, никой не счита за необходимо да опровергае тази грешка.
Палецът и ядрената гъба

Нужно е да вдигнем ръката с изправен палец по посока на ствола на образувалата се ядрена гъба.

Съществува и друго значение на палеца, което е по-добре никога да не използваме. Чрез него може да се определи дали човек се намира в зоната на поразяване по време на ядрен взрив. Затова е нужно да вдигнем ръката с изправен палец по посока на ствола на образувалата се ядрена гъба. Ако той е по-дълъг, за нас вече нищо не е от значение. Амин!
Голям палец, малък палец
Далеч по-практично приложение палецът има като мерна линия. Разбира се, не най-точната, но е вършила работа в миналото. Дължината на фалангата на един палец се приемала за 1 дюйм= на 2.54 см. И досега в някои начални училища приемат, че широчината на детската фаланга на палеца е около 1см.
Антропометрията е все още спорна наука за изследване на физическото развитие посредством измерване на човешкото тяло. Но медицинските изследователи стигат до заключението, че интелектуалните способности на човека са функция от размера и формата на палеца. Хора с по-високо IQ са с по-дълги и пропорционални палци, а тези с не толкова високо, болните от

Дължината на фалангата на един палец се приемала за 1 дюйм= на 2.54 см.

синдрома на Даун, съответно са с недоразвити и изкривени.
Палецът е главен герой във FB
Но може би в най-голяма популярност палецът се къпе в последните години, след като благодарение на социалните мрежи го виждаме в така наречения „лайк“. Палецът там не е случаен и се дължи на това, че почти във всичките европейски страни и в САЩ, този жест е знак на одобрение, показва, че всичко е наред, всичко е ОК. Но и тук има тъмна страна на символиката. В някои страни палецът се възприема във съвсем различен културен аспект. В Гърция е призив към мълчание, в Иран и някои друго мюсюлмански страни е неприличен пръст и по-добре забравете за него там, ако желаете да блеснете с възпитание. Ако се занимавате с гмуркане и инструкторът ви прави този „лайк“, това не означава, че плувате като морска сирена, а че потъвате и трябва да се движите към повърхността

Палецът е главен герой във FB.

Палецът по света и у нас
Още едно изключително практично приложение на вдигнатия палец, и то с международно значение, е, когато го използвате при желанието си да пътувате на автостоп .
В България също има, и то не едно, ами няколко значения, дори екзотични. Протегнатият напред палец, понякога съчетан с облизване, се наложил като жест за хващане на бас. Обикновено с него се сключват облози, изразява се убеденост в нещо или съмнение в правотата на някого. А в близкото минало вдигнатият нагоре палец съпровождаше предизборните политически борби и беше знак за принадлежност към една определена партия.