10 тайни на щастливите двойки

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Психиатърът Марк Голстън изброява съветите си за дълготрайна връзка, които са насочени еднакво и към двата пола

Всички сме се умилявали от историите за двойки, които са прекарали заедно целия си съзнателен живот и остават влюбени дори на преклонна възраст, също както в младежките си години. Каква обаче е тайната им? Как успяват да поддържат пламъка на любовта и чувствата им да не избледнеят, а да се съхранят все така ярки с течение на времето?

Видео: Влюбени двойки от едно време

Психиатърът Марк Голстън, автор на книгата Just Listen: Discover the Secret to Getting Through to Absolutely Anyone (Изслушвайте: Открийте тайната как да се разбирате с абсолютно всеки), изброява 10 съвета за дълготрайна връзка, които са насочени еднакво и към двата пола:

1. Лягайте си заедно

Това не означава да правите секс абсолютно всяка вечер – а просто да си лягате в леглото по едно и също време. Според д-р Голстън „щастливите двойки устояват на изкушението да си лягат по различно време“, дори ако единият от тях не заспи и скоро стане отново. Нищо не може да се сравни с гушкането преди сън, а и самото докосване на телата ви може да предизвика желание за секс – освен ако един от двама ни не е уморен до смърт.

2. Развивайте общите си интереси

Няма проблем, ако той обича футбола, а вие – изобразителното изкуство. Не бива да ви притеснява дори ако онова, което вдъхновява единия от вас, кара другия да се прозява. Но д-р Голстън ни напомня, че първоначалната страст не е вечна, затова трябва да сте сигурни, че зад връзката ви стои и някаква реална стойност. 

Виж още: Идеалната температура, за да сме щастливи с половинката

„Ако не са налице общи интереси, щастливите двойки ги развиват. Не пренебрегвайте значението на нещо, което бихте могли да правите заедно и да изпитвате еднакво удоволствие от него. В същото време обаче култивирайте и свои собствени интереси – това ще ви направи по-интригуваща личност и ще ви предпази от риска да изглеждате твърде зависим(а) от човека до вас“, казва той.

3. Дръжте се за ръце

Следващия път, когато сте навън заедно, не вървете на няколко метра разстояние един след друг – поддържайте синхрона помежду си, като хванете другия за ръка. Това не само демонстрира на всеослушание колко сте привързани един към друг, а издава и колко комфортно се чувствате в компанията на другия. По-важно е да бъдете редом с партньора си, отколкото да се наслаждавате на гледката, докато вървите, казва д-р Голстън.

4. Винаги се доверявайте на другия и се опитвайте да прощавате

Това, разбира се, зависи и доколко непримирими са различията ви в конкретния случай, но като цяло д-р Голстън е на мнение, че от ключово значение след спор е да се настроите на режим „доверие и прошка“ вместо „недоверие и неохота“.

5. Фокусирайте се върху това, което партньорът ви върши правилно, не върху грешките му

Позитивното насърчение се прилага открай време във възпитанието на децата, дори при дресировката на животните. Значението му за зрелите хора също не е малко. Така че правете комплименти на партньора си, когато заслужава, и се опитвайте да не се вторачвате в нещата, които не върши както трябва – „защото винаги ще се намери нещо такова“, твърди д-р Голстън.

Обратното също е валидно: „Ако се вгледате в правилните му постъпки, също има какво да видите. Зависи на какво сте склонни да обърнете внимание. Щастливите двойки акцентират на позитивното.“

6. Не забравяйте прегръдките

Д-р Голстън ни напомня да прегръщаме партньора си всеки Божи ден (ако обстоятелствата го позволяват). „Кожата ни има свойството да пази спомена за „позитивно“ докосване (обичан), „негативно“ докосване (тормозен) и липсата на докосване (пренебрегнат) – обяснява психиатърът. – Двойките, които добавят прегръдка към своето „здравей“, поддържат кожата си в „позитивен режим“ и това действа като своеобразна „ваксина“ срещу анонимността на света.“

7. Казвайте „обичам те“ и пожелавайте „хубав ден“ всяка сутрин

Изглежда очевидно, но е важно да си го напомним! Да кажеш на другия нещо грижовно, като „обичам те“, може да го изпълни с енергия за целия ден. „Това е страхотен начин да се заредите с търпение и толерантност, преди да тръгнете за работа и да навлезете в градския трафик, задръстванията и другите дразнители наоколо.“
  
8. Казвайте си лека нощ, всяка вечер. Независимо как се чувствате

Никога не си лягайте за сън, когато сте спорили за нещо. Според д-р Голстън дори самия жест с пожелаването на лека нощ „е красноречив за партньора ви, че независимо колко сте му сърдит(а), все още искате да сте с него – и че любовта ви е по-силна от всеки инцидент, който ви настройва негативно“.

9. Обаждайте му се в хода на деня

Да се обадите на любимия, за да проверите как протича денят му, е „страхотен начин да синхронизирате своите нагласи, за да сте в по-адекватни, когато се видите след работа“. Така ще знаете какво да очаквате, ако половинката ви е имала кошмарен ден. И вероятно ще се подсигурите с нещо ободряващо и развеселяващо – сладолед, бутилка вино или епизод от любимия сериал.

10. Гордейте се с него/нея

За щастливите двойки е удоволствие да бъдат забелязвани от околните, дори в момент на някаква интимност – хванати за ръце или просто докосвайки се. Това не е показност, а по-скоро демонстрация, че си принадлежат един на друг. Често го правим несъзнателно, по силата на навика.

Видео: Девет звездни целувки

 

Доказано е, че даден жест или поведение се превръща в навик, след като се практикува всекидневно в продължение на 21 дни, обобщава в заключение д-р Голстън. Така че изберете някоя точка от списъка, правете го всеки ден и то ще се превърне в навик… а вас – по-щастливи като двойка. А ако изневерите на навика, не се отчайвайте – просто се извинете на своя партньор, помолете го за прошка и се върнете в релсите.

А ако има само един-единствен ключ към щастието в любовта и живота, или дори към успеха, той е: „Изслушвайте“ – и бъдете по-скоро заинтригуван, отколкото заинтригуващ, по-впечатлен, отколкото впечатляващ, и по-възхищаващ се, отколкото възхитителен.

Източник: Psychology Today