Горанов реже МВР за още 21 милиона лева, обеща повече пари на учителите

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Ureport

Горанов реже МВР за още 21 милиона лева, обеща повече пари на учителите

Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов няма да отпусне още 21 милиона лева на МВР към тазгодишния бюджет, но обеща по-високи заплати на учителите в бюджета за 2016 г. От догодина ще има увеличение на заплатите в образованието, планира се такова и за социалните работници, съобщи Горанов.

МФ няма да поставя изискване за намаляване на разходите за персонал с 10%. Без да уточнява с колко процента ще нараснат заплатите на учителите, социалните работници, заетите в Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда, финансовият министър каза, че това се залага в Бюджет 2016. Останалите бюджетни служители няма да получат увеличение.

Горанов отказа да отпусне допълнителни 21 милиона лева на МВР с мотива, че условието му за разделяне на категориите труд във ведомството все още не е изпълнено. Вътрешният министър Румяна Бъчваровка поиска средствата за изплащане на обезщетения на бивши служители, които в противен случай ще заведат дела срещу ведомството.

„Няма да дам на МВР 21 милиона лева. Полицаите, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория“, категоричен беше Горанов, цитиран от „Фокус“. Според него МВР упорито отказва да изпълни условието, въпреки че е логично.

„Продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория – така, както е и министър-председателят, и народните представители, и всички, които не са изложени на риск“, обясни Горанов.

Според финансовия министър този дебат се води твърде дълго, а мярката би спестила значителни суми в бюджета на силовото ведомство. „За съжаление, все още не виждам движение в тази посока, дори се изкушавам с бюджета да иззема инициативата за нормативни промени в тази посока“, закани се Горанов.

По думите му в разговор с премиера Бойко Борисов са обсъждали мерките срещу ведомства, които не са извършили разпоредените 10% намаления на разходи и нямат достатъчно средства за изплащане на заплати. „Няма да оставим хората без заплати, но това няма да остане и безнаказано за съответните административни ръководители, които не са направили движение в някаква посока“, предупреди той.

Обмисля се увеличение на минималната работна заплата, както е записано в тригодишната бюджетна прогноза.

„Реформите не са самоцелни. В сферата на отбраната и сигурността има резерви, както и в сферата на съдебната власт. Това са системи, които могат да бъдат оптимизирани, но по една или друга причина години наред нищо не се случва“, смят финансовият министър. Той отбеляза, че парите за образование и здравеопазване ще бъдат повече в бюджет 2016 г.

През септември стана ясно, че силовите министерства ще са на червено заради изплащането на обезщетения на чиновници заради масовите съкращения, каквито не са предвидени по бюджетите им. Само МВР и МО вече са натрупали над 150 милиона лева задължения – не само заради обезщетения, а основно заради неразплатени сметки към доставчици.

Годишният бюджет на МВР е над 1 милиард лева, като около 90% от него отива за издръжка на 47 000 служители в системата. През лятото Бъчварова поиска 16 милиона лева за обезщетения, които обаче финансовият министър Владислав Горанов не отпусна.

Сега вътрешният министър иска 21 330 000 лева, които ще бъде използвани за изплащане на задълженията към 31 август т.г. за обезщетения по Закона за МВР и по Кодекса на труда на служители с прекратени правоотношения.

Близо 1000 служители на МВР съдят ведомството за неизплатени обезщетения. Финансовият министър настоя още около 6000 служители от системата на МВР да бъдат прекатегоризирани и да не се водят първа категория труд.

административни служители, бивши служители, бюджет, бюро, бюрокрация, Владислав Горанов, дела, МВР, обезщетения, полицаи, правителство, първа категория труд, риск, Румяна Бъчварова, съкращения, трета категория труд