„Анонимна коалиция“ оспорва политиката за „истински имена“ на Facebook

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Нова формация от социални групи, наречена „Анонимната коалиция“, взе на мушка Facebook политиката, която забранява създаването на профили под фалшиви имена, съобщава The Verge.

Според правилата на социалната мрежа, потребителите са задължени да се регистрират само с „истинската си самоличност“, а Facebook администраторите имат правото да трият всеки профил, за който има доказателства, че е фалшив. От самото начало обаче сложността на понятието „онлайн идентичност“ повдигна доста въпроси около тази политика.

В писмо до компанията Анонимната коалиция иска Facebook да промени системата си за докладване на злоупотреби и да даде повече свобода на употребата на псевдоними при определени обстоятелства. По-рано тази година компанията понесе сериозни критики за това, че изтри голям брой профили, регистрирани под псевдоними. През юли пък германският орган за защита на личните данни реши, че социалната мрежа не може да променя избраните от потребителите имена или да изисква представянето на какъвто и да е официален документ за самоличност.

Коалицията представлява формация от всички социални групи, пострадали от политиката на компанията, и неправителствени организации като Access, Electronic Frontier Foundation, Human Rights Watch, Transgender Law Center, American Civil Liberties Union, и няколко пакистански и индийски групи за защита на човешките права.

Facebook обнови политиката си няколко пъти от началото на спора, но тя бе оформена и от практическите ограничения на обслужването на клиенти и системите за докладване на потребители. През юни компанията смекчи правилата, за да намали зависимостта си от правни документи, позволявайки всеки адресиран имейл да служи като доказателство за автентичност и отпускайки една седмица за потвърждение, през която акаунтът все още да е достъпен. И все пак Коалицията вярва, че тези мерки не са достатъчни.

Представител на компанията потвърди, че писмото на Коалицията е получено, и защити политиката като необходима мярка, която гарантира, че потребителите знаят с кого точно общуват.

„Знам, че не всички подкрепят този подход, но нашата политика срещу фалшивите имена превръща Facebook в едно по-безопасно място, позволявайки ни да засичаме профили, създадени за недоброжелателни цели“, заяви той. „Благодарение на политиката вече е по-трудно на терористични групировки да се крият зад фалшиви имена; на училищни грубияни анонимно да съсипват репутациите на свои съученици; изобщо на всекиго да използва фалшиво име, за да тормози, мами или участва в криминални дейности.“

И все пак, казва представителят, компанията продължава да работи по усъвършенстването на политиката и свързаните с нея инструменти, използвайки директни съвети и предложения на Facebook потребителите.