Рибарски хижи и музей превръщат „Ченгене скеле“ в туристическа дестинация

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Морето, рибарите и риболовът като поминък са важна част от историята на Бургас – градът, вечен като морето, както гласи новият девиз на града. Волният и самобитен дух на старите морски вълци ще продължи да живее в емблематичното рибарско селище край Бургас – “Ченгене скеле”.

Проектът, свързан с бъдещето на района, предвижда изграждането на автентични рибарски хижи и етнографски комплекс, които да го превърнат и в атрактивна туристическа дестинация. Идеята е порутените постройки, където местните потомствени рибари прибират улова и мрежите си, да бъдат заменени от нови, но изградени в духа на селището, бунгала. Ще се запази и легендарната местна кръчма, където могат да бъдат чути най-невероятните рибарски истории и приключения.

През 2011 г. местността официално получи статут на селище с разработения подробен устройствен план. Това постави и началото на реализацията на плановете за развитие на този крайбрежен район. Променено беше предназначението на земи от държавния горски фонд, с което стартира изграждането на елементите на техническата инфраструктура, уличната мрежа и нов канал с лодкостоянки.

Плановете за реконструкция на пристанището предвиждат да се осигурят допълнителни 110 места за акостиране на рибарски съдове /рибарски лодки и риболовни кораби до 8 м., до 9 м. и до 20 м./, както и да се изградят обслужващи сгради и съоръжения, които да отговарят на европейските изисквания.

Планира се строителството на сграда с административни функции, площадка за разтоварване, сортиране и първична обработка на улова, рибна борса, складове, зона за временно съхраняване на отпадъци, ремонтна работилница, заведение за хранене с минимум 50 места, сгради за охрана, паркинги. Пристанището ще обхване площ около 10 хил. кв. м., включително с довеждащ път.

Освен ново пристанище, в местността Ченгене скеле ще бъде изграден Етнографски рибарски комплекс. Това ще е първият по рода си музей в България, представящ историята на този традиционен за региона поминък. В комплекса ще има автентични едноетажни рибарски застройки. В тях ще се представят занаятите плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери, изработване на въдици за риболов, сушене на риба.

Ще се изгради заведение, предлагащо дегустация на автентични рибарски ястия, с възможност за провеждане на обучение в приготвянето им. Предвижда се кейов фронт за експозиция на автентични рибарски лодки.