Зодия Габровец

3
Добави коментар
moringa
moringa

◊ ЗА КНИГАТА КАТО СТОКА ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ

Всеки е бил турист някъде и за спомен е гледал да намери нещо „пó така”. Не знам колко често се предпочита книга, сега световната мрежа успешно предлага информираност по всички въпроси. Но знам, че рядко има посетител на Музея „Дом на хумора  и сатирата”, който да не пожелае за спомен да си тръгне с малката книжка „Габровски хумор”. И децата я харесват: „За мама я купих, за баба, за брат ми…” – бързат да кажат хлапетата. Те дори не знаят, че в нормалните общества, към които се стремим, книгите минават за стока от първа необходимост.

И ние в Дома на хумора споделяме тази максима. И ние подаряваме нашата книжна продукция винаги при всеки подходящ повод, особено много държим изданията ни да достигат до децата и до младите хора – бъдещите творци, музейна публика, колеги, спомоществователи и меценати на изкуството.

◊ ЗА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ

В най-отпускарското време, в разгара на лятото, Домът преиздаде своя сборник с анекдоти и вицове за габровци. Така новото преработено и допълнено издание „Габровски хумор” стана част от посвещенията на множеството юбилеи и кръгли дати за Габрово, а и за Дома. Най-напред то бе показано в Клуба на народния представител в Народното събрание на 22 юли, по време на откриването на изложбата „Габровски шеги”.

Вече предстоят срещите с габровския читател – любознателен и критичен, взискателен и човек с вродено чувство за хумор, с широка душа и отворен за новото и хубавото по света.

◊ КАКВО НОВО В НОВОТО ИЗДАНИЕ

Съставителите са запазили повечето от познатите ни от първото издание раздели („Габровска сметка”, „Дядо Миню попа”, разбира се – „Малките габровчета”, „Габровски делници”, „Габровски празници”, „Габровско гости”, „Съперници”, „За габровци разказват, че…”, „За габровци и техния хумор”). Но за интернет-поколението сигурно ще е интересно да научи, че: „Когато на 25 май 2015 г. попитахме Интернет, знае ли габровски вицове и шеги, той ни даде около 6150 резултата”. И съставителите съобщават част от този ресурс на стр. 74. Следва любимата на мнозина „празна” страница, която баш габровци могат да изпишат с вицове и в духа на добрите български традиции да подарят в Музея „Дом на хумора и сатирата”. Или да ги продадат!

Съвсем нов раздел („Нови габровски вицове”) предлага малко познати сюжети с габровски колорит. Пак тук са разкрити доминиращите черти на зодия габровец: „изобретателен, пестелив, предприемчив, с чувство за хумор”. Ако например седнете да търсите нови габровски вицове в Световната мрежа, ще се изумите какви фантазьори има, ние дори попаднахме на „нови габровски вицове” с насоченост за… плетачи! Смаяхме се, смяхме се, но някак си – не им повярвахме…

Книжката завършва с думите на Чихару Накамура, професор емеритус от Университета Кобе, Япония. С тях той се обръща към своите сънародници, които чрез преведените и издадени от него през 2014 г. габровски шеги ще се докоснат до ново и непознато за тях българско богатство: „Скъпи читатели, като един от множеството японци, които харесват България, ще бъда много щастлив, ако откриете съществуването на една богата хумористична култура в допълнение към прочутото кисело мляко и парфюм от български рози.”

Второто преработено и допълнено издание „Габровски хумор” очаква своите читатели и колекционери на народен хумор. Може да се намери на щанда за сувенири в Дома на хумора и сатирата – Габрово.