Франция става партньор на Русия за “Южен поток” и “Северен поток” – Фактор НюзФранция става партньор на Русия за “Южен поток”…

15
Добави коментар
Earendil
Earendil

Electricite de France влиза с 10% в „Южен поток“ този месец, GDF SUEZ получава 9% в „Северен поток“ през октомври

В скоро време се очаква Франция да стане партньор на Русия в двата ключови енергийтни проекти на Москва – газопроводите “Южен поток” (South Stream) и “Северен поток” (Nord Stream).

Както съобщава днес руският ежедневник “Комерсант”, “Газпром” готви подписването на меморандум за сътрудничество с френския енергиен гигант Electricite de France (EdF), в рамките на който французите ще получат 10% участие в “Южен поток”. Вече година продължават и преговорите за включването на френската компания GDF SUEZ в “Северен поток”. Тяхното финализиране също предстои в най-скоро време.

Източниците на “Комерсант” в руското правителство и “Газпром” посочват, че влизането на EdF в проекта “Южен поток” е била една от основните теми в преговорите между руския премиер Владимир Путин и френския му колега Франсоа Фийон в резиденцията Ново Огарьово западно от Москва на 14 септември. Сред обсъжданите въпроси бил и хода на преговорите за френското участие в “Северен поток”, който трябва да мине по дъното на Балтийско море.

Преговорите с EdF за “Южен поток” започнали преди половин година, но меморандумът за сътрудничество бил съгласуван едва миналата седмица. Подписването му може да стане още по време на посещението на президента на “Газпром” Алексей Милер във Франция в края на септември. 

Френските компании проявили интерес към газовите проекти на Москва още преди 1,5 години, след като не успяха да се включат в конкурентния европейски проект Nabucco. През февруари 2008 г. акционерите на “Набуко” предпочетоха за шести участник в проекта германският енергиен гигант RWE.

GDF SUEZ обяви интересите ки към “Северен поток” почти по същото време и по думите на вицепрезидента на “Газпром” Александър Медведев, ще получи 95 от акциите в него през октомври т. г.

Що се отнася до EdF, то “документът предвижда сътрлудничество по широк кръг въпроси, като основният пункт е получаването от EdF на най-малко 10% от акциите в “Южен поток” в обмен на дългосрочни договори за доставка на газ за електроцентралите на компанията по маршрута на газопровода, в частност в Унгария и Италия”, посочва източникът на изданието в руското правителство.

EdF е една от най-големите енергийни компании в света, като 84,66% от компанията са собственост на френското правителство.  С договора с руснаците, EdF си гарантира допълнителните обеми газ за електроцентралите си в Италия (притежава 19,36% от италианската енергийна компания EDISON) и Унгария (собственик на 95,57% от Budapesti Eromu ZRt, която е оператор на 5 ТЕЦ-а), както и за подземните си газови хранилища във Франция. 

Досега единствен партньор на “Газпром” за “Южен поток” (50% на 50%) бе италианската газо- и нефтодобивна компания ENI. Според директора на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин, появата в проекта на французите ще отслеби позициите на италианците. “Досега ENI се стремеше да получи още повече права в дадения проект – не само дял в подводната част, но и половината от печалбата от транзита на газа по сушата от България до Италия. С влизането на EdF в проекта, те ще трябва да се държат по-лоялно към “Газпром”, посочва той.

Максим Шеин от “Брокеркредитсервис” допълва, че включването на Франция в проекта “ще му придаде допълнителна политическа тежест”, засилвайки позицията му спрямо Nabucco.

Газопроводът “Южен поток” с мощност 47-63 млрд. куб. м. газ се очаква да преминава от Русия по дъното на Черно море до България, а оттам да поема по 2 направления по сушата – през Сърбия и Унгария до Австрия, и през Гърция за Италия. Първото разклонение на газопровода може да заработи още през 2013 г.