От Барикадата: 6 Причини, поради които САЩ искат да унищожат Русия (+ВИДЕО)

1
Добави коментар
barikadata
barikadata

 Не, това не е поредната теория на конспирацията. Това е простата и убийствена логика на геополитиката. Защото е ясна, че гражданската война в Сирия, всички случили се събития в Украйна, санкциите и прочее са насочени срещу Русия. Не е нужно човек да е висш военен, политик, дипломат, историк, социолог или политолог за да осъзнае това. Нека видим тези 6 причини заради, които нова Русия е трън в петата на глобалната сила САЩ :

1. Русия е най-богатата откъм природни ресурси страна на планетата. На много западни политици се приписват думите „Русия е твърде голяма и богата за да живеят руснаците на нея“. Независимо дали това е казано от Кисинджър,Бжежински,Маргарет Тачър или Хилъри Клинтън, няма никакво съмнение, че клептоманите наречени „западен елит“ разсъждават по този начин.

2. Нова Русия не е нито стара имперска Русия, нито СССР. Нова Русия е техен наследник, но има съвсем различни виждания за развитието на света. Именно тези виждания, които комбинират най-доброто от наследството на СССР, традиционния консерватизъм и модерната евразийска идея, са голяма заплаха за реда наложен от САЩ след 1989-та г. Защо? Защото идейно, а и практически само нова Русия може да „отклони“ европейските народи от настоящият им път. Руският президент и властовите кръгове около него създадоха алтернативен модел на развитие, който става все по-атрактивен за европейците. Ако някой се съмнява в това нека да види Унгария на Виктор Орбан. Все по-благоденстващата централноевропейска държава определено е взаимствала много от руският модел, естествено пречупвайки го през призмата на своите национални характеристики и интереси. Марин льо Пен и нейният Фронт Насионал в Франция също са близки до путинският-евразийски модел. Примерите въобще са много. За да държат американците Европа първостепенен е именно модела и културните нагласи на европейците, защото не пожелаят ли жителите на Стария континент сами американският модел, нито една НАТО-вска база няма да остане.

3. Нео-либерализмът, който властва в Западна Европа и САЩ е банкрутирал. Това е по същество една система подобна на колониализма и империализма, която се нуждае непрекъснато от нови жертви. Шоковата терапия и престъпната приватизация в бившите съветски съюзници удължиха живота на нео-либералният строй в Запада, но докога? Представете си какво ще стане ако свръх-задлъжнялите западни страни и корпорациите им нямат как да плащат прилични заплати на работниците си; нямат как да поддържат социалната си система; нямат как да покрият дълговете си; нямат как да отклоняват вниманието на западните народи от реалните проблеми и да раздуват пропагандата си с огромни средства. Какво би станало? Граждански войни, социални проблеми и разпалване на тлеещите етнически конфликти между местното население и прииждащите тълпи от Близкия изток и Африка. Сега си представете и друга картинка. Русия пада на колене, става васална държава, а въоръжените й сили придатък към НАТО. Хем пушечно месо, което да воюва вместо САЩ срещу Китай, хем една от най-големите индустриални и инфраструктурни бази на света ще бъде отворена за приватизиране и грабеж от страна на западните финансово-олигархични елити. Да не говорим за ефекта върху замиращата и все по-непродуктивна западна индустрия от почти безплатни доставки на ресурси. Въобще с толкова неща за грабеж в Русия, нео-либералите на Запад могат да удължат съществуването на системата с поне 100 години.

4. Русия е втората военно най-силна държава, която непрекъснато „диша във врата“ на НАТО. Как би могло американското главно командване да провежда военните си авантюри в Сирия, Ирак, Кавказ, Иран и Африка спокойно, ако непрекъснато трябва да мисли за фланговете си откъм Европа, Кавказ и Централна Азия – т.е. по границите си с Русия. Още повече, че тази военна сила непрекъснато дава подкрепа на различни легитимистки каузи по Близкия изток. Въпреки героизма на сирийската армия, на местните християни и алавити, какво би станало ако Асад нямаше руска подкрепа? Много просто – резулатата от войната в Сирия щеше да е Либия втори номер. Една разнебитена и разрушена страна, контролирана от различни ислямисти. Най-важното щеше да е, че пътя на САЩ за нападение над Иран би се открил и обезпечил при това положение. Но за щастие Русия се намеси още по-активно във войната в Сирия. Покрай нея и иранците осъзнаха, че падне ли Асад те са следващите.

5. Китай. Китай се очертава като бъдещата, а дори и настояща глобална икономическа свръхсила, но има няколко пречки пред бляскавото бъдеще на страната и Китайската комунистическа партия. Първо, Китай няма все още технологическата база. Китайските технологии са сравнително стари, а още по-лошото е, че са „мръсни“. В страна, която има затруднения с питейната вода, в която много хора страдат от белодробни и сърдечно-съдови заболявания, това е огромен проблем. Второ, китайската индустрия превърнала се в „работилница на света“ се нуждае от непрекъснати доставки на нефт,газ и полезни изкопаеми, но морският транзит от Иран, арабският свят и Африка не е сигурен. Трето, китайската армия е най-многобройната на света, а флота се разраства и модернизира всеки ден, но въпреки това 70 % от техниката си остава на ниво от 60-те и 70-те на миналия век. Тук допълнителен проблем представлява и факта, че Китай няма опит във военната промишленост и технология. Само Русия може да даде на „Поднебесната империя“ технологически ноу-хау, достъп до ресурси за захранване на икономиката и военно-политическа подкрепа. Аналитиците във Вашингтон знаят това много добре. Ето, защо за да премахнат Китай първо трябва да премахнат Русия.

6. Хегемонията на САЩ в Европа би могла да бъде унищожена от една евентуална руско-германска ос. Германия, която е най-развитата и икономически силна държава в Западния свят след САЩ, би станала независима във външната и вътрешната си политика ако  имаше достъп до руските ресурси и военно-политическа помощ, както китайците имат. Съюз между Берлин и Москва ще бъде най-страшното нещо, което някога се е случвало на САЩ. Ако трябва да сме по-точни англосаксонците винаги са се стремели още от 18-ти век да предотвратят естественият съюз между двете най-важни държави на Евразийския свръх-континент. За да илюстрираме по-добре думите си прилагаме този видео клип, в който говори Джордж Фрийдман, шефът на агенция Стратфор.